Anne Nickels skapar som bäst till upplyftande musik, har en kärlek till koi-fiskar och drömmer om att vidga sina vyer utanför Skåne. Den 30 mars – 7 april ska hon således ställa ut sin konst på Konstsalongen i Stockholm tillsammans med ett åttiotal andra konstnärer. Där ger hon besökarna möjlighet att spana in hennes spättor som fat och smycken i glas.

Att Anne får komplimanger om att hennes konst är välgjord och utstrålar glädje och energi är inte svårt att förstå. Med motiv av fiskar som koi, spätta och flundra ger hon åskådaren ett färgglatt och humoristiskt intryck som sätter sig i minnet. Hon lägger ner mycket arbete på sin konst och utnämner sig själv som lite av en petig perfektionist.

Precis klara… Koi-fiskar i smidesstativ.

Anne har tidigare känt ett visst motstånd till att skapa smycken, fat och skålar, att det har varit för ordinärt och att utbudet är så stort. Men när hon fick en förfrågan av en kund om en spätta i glas så fick det bli just som ett fat – det är ju så spättor är, platta.

– Faktum är att det är så många som tycker att de vill ha något som de faktiskt kan använda, berättar hon.

Örhängen skapade av glasbitar som blivit över.

Av bitarna som hon skär bort från sina konst-objekt började hon sedan göra vackra halsband och örhängen, där hon snabbt upptäckte tjusningen i att skapa smycken. Anne beskriver halsbanden som enkla med lädersnöre och hänge av glas. Smyckesdetaljerna i silver köper hon färdiga – men har planer på att i framtiden även göra egna för hand.

– Jag har köpt hem silverlera men jag har inte haft tid att sätta igång med det än. Jag har ett heltidsjobb som jag måste sköta i första hand, nästan all fritid går åt till mitt skapande i glas, säger hon.

Anne fick först upp ögonen för glaskonst när hon förstod hur färgen i glaset fungerar, att färgerna inte blandas med varandra och att det därför blir härliga kontraster som drar till sig uppmärksamhet. Hon berättar att glaset är väldigt förutsägbart – men att hon ändå inte vet hur det kommer se ut när hon öppnar ugnen. Det är alltid lika spännande att se hur det blev.

Och nu är det snart dags för Konstsalongen i Stockholm. Berätta mer om din kommande utställning!

– Jag kommer ha en golvyta på 200×80 att husera på, så det gäller att ställa upp grejerna snyggt så att allt kommer till sin rätta. Det blir spättor på fat och framför allt mina smycken som jag satsar på och hoppas att stockholmarna ska tycka om.

Inför utställningen kommer Anne bila från Skåne med sina saker, ställa i ordning och sedan åka hem och ta hand om sina djur och sitt jobb under tiden som utställningen pågår. En lång resa fram och tillbaka – men en erfarenhet som Anne ser fram emot.

– Jag har ställt ut på mässa innan i Malmö, men det var över en weekend och då skötte man sin egen försäljning. Nu är ju detta en stor mässa som pågår en hel vecka och jag kommer inte vara där utan det är personal som har hand om mässan och försäljning. Det passar mig bra.

Om du vill se mer av Anne Nickels och hennes glaskonst så hittar du henne på Facebook, Instagram och på hennes hemsida.

 

’Tribe’ – halscollier i mattpolerat glas och smyckesdetaljer i sterlingsilver.

Vad händer mer inom det närmsta året?

– Jag har kört rätt hårt i två år och det är mycket jobb med utställningar så jag känner att jag måste börja tänka på att inte ha det så stressigt. Därför har jag inte planerat så många utställningar i år. Det är Stockholm nu, sen blir det en utställning i påsk.

I övrigt har Anne bestämt sig för att ta det mesta som det kommer. Intresseanmälan till diverse utställningar är skickade, men om det är något som kommer passa vet hon inte än. Hon berättar dock att hon gärna vill fortsätta med att vidga sina vyer rent geografiskt. Kanske blir det även en utställning utomlands i framtiden?

– En dröm är att kunna åka och ställa ut i New York, men det får jag nog vänta några år till med. London är helt klart inom räckhåll men jag har känt att jag inte haft grejer för att ställa ut när det har getts tillfällen. När man väl ställer ut utomlands så vill man att det ska vara tipptopp och så måste man ha lite att välja på. Till nästa år skulle jag kunna tänka mig att ställa ut i London.

Strävan mot att glaskonsten ska vara tipptopp verkar i alla fall vara nådd. Hur gör man då, för att fortsätta utvecklas inom konsten?

– Även om det blir bakslag så lär jag mig av dem också, att klura ut nya sätt att komma förbi negativa effekter. Att utnyttja det negativa till sin fördel, precis som det är i livet.

Att kunna hitta något positivt i ett misslyckande, som att kunna använda det material som inte blev som det tänkt till något annat, är något som ger Anne fortsatt utveckling hela tiden. Att se det vackra i det fula, det är väl konst om något.

Läs mer om utställningarna på Konstsalongen den 30 mars – 7 april här!

Om du vill se mer av Anne Nickels och hennes glaskonst så hittar du henne på Facebook, Instagram och på hennes hemsida.

”Bits & pieces” – Halsband gjorda av glas från ett tidigare misslyckat projekt.