Jeanette Setterwall hittade till konsten genom en tillfällighet. Idag är konsten en källa till glädje, gemenskap och positiv respons tillsammans med andra konstnärer i ateljén i Ystad.
– Vi skulle ha något att göra när vi träffades, säger Jeanette Setterwall.

Just nu – Påskutställning: Jeanette ställer ut på Galleri Alma tillsammans med tio andra konstnärer från långfredagen till annandag påsk.

Du målar kvinnor, klänningar, blad med droppar och även abstrakt. Vad vill du få in i dina verk?
– Ja, på sista tiden har det varit mycket klänningar och kvinnor. Jag målar från fantasin och det som kommer till mig. Ofta börjar jag med någonting som sedan får utvecklas åt något håll. Jag försöker få in ljus, rörelse och en känsla av lycka. Måleriet är något som lyfter mig och glada – vackra motiv betyder också att jag känner mig glad och mår bra.

Hur känns det att höra att dina verk betyder mycket för människor?
– Att höra från människor att de tycker om mitt måleri gör mig glad inombords. Att få höra att jag fångat själen i någonting är en väldigt fin komplimang. Ofta när jag får uppskattning är det för att jag fått in ett fint ljus i målningen.

Hur hittade du till konsten?
– Som barn målade jag i stort sett hela tiden. Sedan slutade jag tioårsåldern som man ofta gör. I vuxen ålder har jag jobbat som förskolelärare i trettio år och aldrig tänkt att jag skulle börja måla själv. Men för åtta år sedan var vi några stycken i en studiecirkel som skulle ha något att göra när vi träffades. En av oss som målat tidigare sa att hon kunde vara lärare åt oss andra.

– Jag fastnade direkt för måleriet. Vi målade med olja och det var så härligt att känna att det kunde bli någonting av det man gjorde. Då var det framförallt föreställande måleri och vi lärde oss till en början om skuggningar och ljus. Det var väldigt rogivande och precis det jag behövde. Jag har alltid varit person har många bollar i luften – med mycket liv och rörelse – och aldrig riktigt landat.

Hur fortsatte du att utveckla dig?
– Jag har gått kurser här i Skåne för att förbättra mitt måleri och även gått kurser i Vedic art. Jag gillar att testa olika tekniker och material och har inte helt kunnat bestämma mig om jag ska ägna mig åt abstrakt eller föreställande måleri, kanske både och. Det föreställande är roligt men det abstrakta är också härligt att hålla på med om den sinnesstämningen finns.

Ni flyttade ner till Skåne. Hur upplever du det beslutet idag?
– Vi flyttade ner från Stockholm till Ystad 2008 och gjorde en liten flyttning tillbaka runt 2016. Då fick jag verkligen chans att jämföra. Här i Ystad har jag tillgång till en ateljé i ett korsvirkeshus från 1600-talet, det finns ett lugn, vackra vidder och mycket natur; det är helt enkelt härligare att vara konstnär i Skåne. Att få in naturen, färgen och ljuset i konsten är en fin utmaning.

Berätta mer om ateljén.
– Jag delar den med flera konstnärer och det är en väldigt bra gemenskap. Under sommaren kommer det mycket turister till ateljén. Sedan är jag med i en förening som heter Öppna Sinnen genom vilken jag bland annat kommer att ställa ut på Galleri Alma i Anderslöv, i Påsk.

Vad vill du ytterligare uppnå med din konst under året?
– Jag hoppas att fler människor får se min konst och jag tycker att det är väldigt kul när de tycker om det jag gör. Oavsett ger måleriet mycket lugn, glädje och gemenskap.

 

Se mer av Jeanette Setterwalls konst i Bättre Konsts Konstguide och på Konst.se