Anna Pettersson finner lugnet i stormen genom fotograferandet. Nu ställer hon ut i Artportables showroom med sina naturbilder där fokus ligger på macro.

Hur länge har du fotograferat och hur skulle du beskriva din fotografistil?

Jag fick min första kamera när jag var 25 år och det var en systemkamera. Numera fotar jag oftast med min telefon eftersom den erbjuder högkvalitativa bilder, men ibland använder jag även systemkamera, oftast när jag fotar rörliga motiv som djur.

Jag uppskattar naturliga foton och vill fånga det jag ser. Jag försöker hitta nya vinklar och motiv som är oväntade, som kanske bara jag ser. Jag kan ibland inspireras av Instagram men försöker ändå gå min egen väg och följa min egen känsla. Jag har fotat många fåglar i naturreservat, men även dovhjort, hundar och hästar. Framöver vill jag gå vidare med att fota mer djur och utvecklas inom detta område.

Jag gillar att fotografera macro, att gå in på nära nivå och studera objektet. Det är mer fridfullt och låter mig hitta lugn. Jag trivs i naturen och många av mina motiv hittar jag under långa hundpromenader. Jag vill visa det naturella och försöker att inte redigera bilderna för mycket. Ibland förhöjer jag ljus och kontraster men jag försöker hålla mig så nära originalet som möjligt. Jag tycker om att hitta ljuset i motiven och när jag lyckas har det en väldigt positiv påverkan på mig.

Vilka motiv fastnar du för och i vilka miljöer fotograferar du helst i?

Jag tycker om att söka nya motiv i mina hemtrakter kring Ösmo och Nynäshamn. Jag kan gå promenader i timmar och fotografera. Jag tar bussen till kusten, Torö och Lövhagen där jag vistas vid det öppna havet. Det är en härlig miljö att bara vara i, att fotografera och att finna lugnet.

Vad är det bästa med att hålla på med just fotografi enligt dig?

Fotograferingen är oerhört viktig för mig, och låter mig få vara i min egen lilla värld. Det är jag, hundarna och kameran. Jag lyssnar på musik under tiden och då känner jag att jag kan koppla bort omvärlden. Mina fotografistunder blir en tid att slappna av, att känna mindfulness och blir min egen form av meditation där jag kan koppla av med naturen och koncentrera mig på skapandet. Musiken är alltid en del av upplevelsen när jag är ute. Det kan vara allt ifrån heavy metal och rock till pop och techno, jag lyssnar på väldigt blandad musik.

Vad brukar du få för reaktioner från andra som ser dina foton?

Jag brukar få höra att jag har talang, och betraktare tycker fotona är väldigt fina och vackra. Jag har blivit uppmuntrad till att visa upp och ställa ut, en stor sak för mig som jag nu vågat göra.

Det här är din första utställning, hur känns det?

Det känns väldigt spännande! Det är en händelse som definitivt är utanför min ”comfort zone” men jag är stolt över att utmana mig själv.

Denna utställning som jag kallar ”Lugnet i stormen” innehåller fotografier som har tagits under fyra års tid. Mitt liv har varit som en storm och jag finner lugn i att fotografera. Därför är dessa bilder väldigt viktiga för mig. Jag vill presentera något unikt och därför försöker jag hålla varje bild till endast ett exemplar.

Har du några mål med ditt fotograferande som du jobbar emot?

Mitt mål är att i min mammas och makes namn samla ihop pengar till Cancerfonden & Hjärt & Lungfonden. Jag vill ge fler chansen att hitta bättre vård och att överleva. Det var min makes önskan att jag skulle fokusera på fotograferingen, något jag nu gör. De är alltid i mina tankar när jag är ute. Att få visa upp fotona och kanske hjälpa någon annan som har det tufft känns kul. Jag vill uppmuntra andra att gå ur sina mörka perioder och börja tro på sig själv. Skapandet kan ge självförtroende och självkänsla och det önskar jag att andra ska få uppleva också.

Jag har även planer på att åka runt i Sverige och fota för att sedan skapa en en fotobok om Sverige.Att ta med hundarna och åka vilse i vårt land skulle passa mig, och att få gå in på djupet av Sveriges platser och upptäck de unika platserna som blir bortglömda.

Besök Anna Petterssons portfolio på Artportable