Lars Dahlström har gjort karriär som fotograf och rest världen över med tunga uppdragsgivare inom mediebranschen i ryggen. Bilder har alltid betytt mycket för honom och han har ofta målat och tecknat vid sidan av jobbet, men det var först för 20 år sedan som han började att måla mer målinriktat.

– Jag målar mer och mer och verkar fortfarande som fotograf också. Det var när jag gick konstkurser på Gerlesborgsskolan som jag fick blodad tand. Jag kom in i den världen, fick förebilder och lärde mig otroligt mycket.

I början av 80-talet reste Lars Dahlström ofta till Sovjetunionen och efter det har han fotograferat i allt från Asien och Sydamerika till Antarktis och Norden. Under resorna har han inspirerats mycket av möten med nya människor, av att se nya platser och uppleva andra kulturer.

– Jag har rest överallt och fått inspiration genom åren. Jag har hur mycket bilder som helst i mitt huvud, och fysiska bilder, att ta tag i och skapa något utifrån. Det här yrket innebär ju att jag har fått komma ut i världen och se väldigt mycket.

Se mer av Lars fotografier här. 

Lars Dahlström bor i Insjön, i Leksands kommun, mitt i Dalarna. På tomten finns en stor lada som han har rustat upp, en del är målarateljé och en del är fotoateljé.

– Det är viktigt för mig att ha en ateljé och att det alltid finns målarsaker framme. Jag vill kunna lämna allt, gå ut och komma tillbaka om två dagar och fortsätta om jag känner för det. Jag är ju lite av en periodare när det kommer till måleriet. När jag har kommit igång målar jag intensivt i någon månad. Men jag försöker ha som mål att åtminstone någon gång per dag gå ut och måla lite grann, för att hålla känslan uppe.

Uppvuxen i en arbetarfamilj, utan en enda bok hemma, kan man tycka att det är förbluffande att Lars har valt en konstnärlig yrkesbana. Men han minns att han redan i ung ålder blev hänförd av konstgallerier.

– Jag kommer ihåg när vi var och hälsade på en morbror nere i Stockholm när jag var barn. Vi gick där på stan då minns jag att jag blev så fascinerad av gallerierna, av tavlorna som hängde där i fönstren, så det måste funnits någon sorts längtan i bakhuvudet redan då.

Intresset för bild växte sig starkare hos honom under åren och han visste tidigt att han ville bli fotograf, men fick kämpa hårt för det. Hans föräldrar var skeptiska till yrket.

– De tyckte väl att det inte var ett riktigt yrke och oroade sig för hur jag skulle kunna klara mig ekonomiskt. De tyckte att jag skulle gå ner och jobba på sågen som alla andra. Men jag var envis och ville visa dem att jag kunde lyckas, så jag kämpade på. Och sen blev de ju otroligt stolta över mig.

Se mer av Lars konst här. 

Lars Dahlström uttrycker sig kreativt genom konstnärligt fotografi, akvarellmåleri och akrylmåleri. Många gånger när han har varit ute på fotojobb har han hittat någon detalj som han har fastnat för och fotograferat, som resulterat i ett konstnärligt och ofta lite abstrakt motiv. När han målar är det stor variation på motiven. Val av motiv sitter omedvetet hos honom; vad det är som gör att han faller för just det motivet just då. Ofta när han skapar vill han få in något i bilden som överraskar betraktaren lite, något som får en att tänka till.

– Jag målar en hel del landskap, men jag målar mycket annat också. Jag kan var ute och köra bil och se något i ögonvrån som jag fastnar för. Det handlar mycket om tillfällen för mig. Teknikerna jag använder mig av skiljer sig ju åt, akvarellen är exempelvis lite mer oförutsägbar. Men den gemensamma nämnaren är att jag tycker om att skapa bilder. Det är fotot som har gjort att jag har kommit in på måleriet. Och det är måleriet som är viktigast för mig idag. Det ger en kreativ tillfredsställelse. När man kommer in i flowet rusar tiden bara på, då gäller det att hålla i när man väl fått den där känslan.

Inom måleriet är akvarell den teknik som han föredrar att arbeta med. Han tycker om att experimentera med färgen och se vad som växer fram.

– Jag gillar att leka med akvarell. Men det beror ju också på vad jag ska göra. Fördelen med akryl är att det torkar fort och påminner mycket om akvarellteknik. När det kommer till konstnärligt fotografi brukar jag arbeta efter ett tema. Jag brukar ha en idé, sen försöker jag hålla ihop bildmotivet utefter idéen. Och något som jag verkligen har med mig från fotografin in i måleriet är min kunskap om ljus. Som fotograf har jag lärt mig hur form och färg kontrar mot varandra, hur ljuset och skuggor faller.

Lars finns på Facebook. 

De senaste åren har många av Lars inspirationsresor gått till Havanna på Kuba. Han har förälskat sig i staden och känner att han kan leva mer i nuet när han är där jämfört med hemma.

– Havanna har blivit mitt absoluta favoritresemål. Där gör jag vad som faller mig in i stunden och är närvarande på ett helt annat sätt än hemma. Människorna där är lätta att möta och därmed lätta att fotografera. Det är svårt att förklara den fantastiska atmosfären, man måste uppleva det på plats.

Lars har haft många utställningar i Dalarna och Stockholm de senaste åren och nyligen ställde han ut med ett akvarellsällskap i Danmark. Han ställer ut på en del hotell och har även utställningar i sin ateljé i Insjön.

– Det närmaste året ska jag planera en utställning här hemma i ateljén. Och fortsätta att måla. Jag tycker inte om att boka upp för mycket. Det är det som är det härliga med måleriet, att det inte är något tvång, utan jag gör det för att jag tycker att det är kul och mår bra av det.