Under våren 2018 hade stockholmskonstnären Peter Czerniak en lyckad utställning på Galleri Anigo på Södermalm. Temat då var ”Slussen – en resa i tiden”. Ett koncept som visade sig mer än lyckat och som under 2019 även kompletteras med akvareller från norra Djurgårdsstaden.

– Vid Slussen händer det alltid nya saker, och det lär inte upphöra förrän tidigast 2025. Parallellt med Södermalm är Norra Djurgårdsstaden en favoritplats där området kring gasverket på Gärdet ska byggas om. Det händer mycket spännande i Stockholm som jag tänker visa upp genom mina akvareller på Edsvik Konsthall i september och oktober 2019.

Konstnären Peter Czerniak jobbar ständigt med att återge förändringar i storstäderna. I Stockholm har han tidigare gjort en serie målningar där man kan följa utvecklingen av Södra Stationsområdet och projektet kring S:t Eriks Sjukhus på Kungsholmen. Efter att ha målat varje serie brukar Peter sedan ordna utställningar där besökarna får uppleva bilder, bland annat från sina egna områden och hur dessa förändrats genom åren.

– Det är fascinerande att kunna se hur en hel stadsdel kan förändras ur ett längre perspektiv. Jag har sällan med några människor eller bilar i mina målningar, utan vill lyfta fram det vemodiga och ödsliga. Stämningen och ljuset som kommer fram i skuggorna skapar själva atmosfären. Målningarna är inte alltid verklighetstrogna men jag vill sätta min konstnärliga prägel på varje motiv som jag målar.

Peter Czerniak

Under 2018 hade Peter en utställning där han visade Slussens förändring under de senaste åren. En utställning som gjorde succé och som innebar att de flesta av hans akvareller blev sålda. Just nu håller han på att förbereda nästa utställning.

– Det blir framförallt målningar från Slussen och Norra Djurgårdsstaden. Dessa två stadsdelar har helt olika karaktär och det kan vara intressant att se hur förändringarna påverkar deras särprägel och atmosfär.

Läs mer och se fler målningar på peterczerniak.se

Till hösten, närmare bestämt under september och oktober, kommer Peter Czerniak att ha en separat utställning på Edsvik Konsthall i Sollentuna. Det är viktigt att de nya målningarna passar i de stora och ljusa lokalerna, även upphängningen spelar stor roll när man har många tavlor med liknande motiv.

  Både utställningen och lokalen är stor och då gäller det att tänka och planera efter utrymmet. Storleken på tavlorna är viktiga för att publiken ska få en bra upplevelse och få det rätta intrycket av mina akvareller.

”Det sista trädet”, 70×60 cm, akvarell.

”Katarinahissen”, 45×35 cm, akvarell.

Förutom Edsvik Konsthall så ställer du även ut på ett mer ”nymodigt” sätt?

– Ja, jag har blivit antagen till Nordiska Akvarellsällskapets Internetutställning (mer info på deras hemsida) som är igång och pågår till och med 1:a mars 2019. Det är ett antal nordiska akvarellister som blivit antagna, och det är spännande att se skillnaden mellan olika länders konstnärer när det kommer till motivval och tekniker.

– Det känns extra roligt eftersom alla medlemmar av utställningen har ett stort intresse för akvarell. Det blir många kommentarer och diskussioner oss konstnärer emellan vilket gör att man blir flera erfarenheter rikare. Att se och lära sig från andra konstnärer är både viktigt och spännande.

På tal om att synas på webben… Du har även skaffat en ny och fräsch hemsida?

– Ja, den nya hemsidan är mycket luftigare och mer lättnavigerad än den gamla. Jag tycker den gör mina målningar mer rättvisa med en funktionell stil och bättre texter. Den är anpassad till åskådarens önskemål och behov.

Läs mer och se fler målningar på peterczerniak.se

Läs mer om Nordiska Akvarellsällskapets internetutställning här.

”Nattvy från Söder”, 45×35 cm, akvarell.

”Vy mot Gamla Stan”, 60×50 cm, akvarell.