Krister ”KriB” Björklund är inte bara en konstnär utan är också ett nav för många konstnärer i Norrland som han hjälpt genom åren. Hans karriär pekar just nu uppåt med utställningar i Stockholm och New York samt inbjudning till att medverka vid invigningen av Bengt Lindströms verk.

Naturen som återhämtningsplats är en nyckel till att närma sig Timråkonstnärens verk. Han själv rör sig ofta i skogen och denna upplevelse uppskattar han att få ha för sig själv. I verken återvänder KriB till denna sinnesstämning och motiven målas oftast ur minnet. Dessa vackra naturmotiv har blivit ett signum för KriB. Att titta på fotografier han tidigare tagit kan sätta igång dialogen mellan honom och duken. Sedan två år tillbaka arbetar KriB i sin egna ateljé, där vänner och förbipasserande ofta tittar in.   

KriB tror starkt att vi alla har någon form av koppling till naturen och att det är därför betraktarna fastnar för hans verk. ”Vi har lätt att hitta oss själva i naturen och att kunna föreställa oss bekanta miljöer baserat på de intryck tavlorna ger oss”, menar KriB. När man kopplar samman motiven med egna minnen och miljöer, och ser sig själv i målningen, då känner KriB att han lyckats. Han vill inte styra betraktaren för mycket utan låta dem uppleva konsten fritt.

När KriB arbetar använder han mest olja men är alltid öppen för att testa nya tekniker. Något som blivit ett favoritmedium är den oljebeständiga akrylfärgen kallad gesso. Detta medium gör att KriB kan bli mer fri gällande blandning av olje- och akrylfärger. Han använder gesso till bakgrund och motiv för att sedan lyfta fram detaljer med ren oljefärg. Gesso är relativt ovanligt att använda i Sverige men KriB rekommenderar det på grund av den snabbtorkande funktionen kombinerat med oljans uttryckssätt.

En konstnär som ligger KriB varmt om hjärtat är Bengt Lindström. När hans stora skulptur i Timrå nu totalrenoverats ordnas en stor återinvigning på Nationaldagen. KriB har i samband med detta blivit inbjuden att ställa ut en svit på fyra målningar kallad Tribute där han leker med detaljer ur skulpturen och valt färger som återfinns i Lindströms verk.

Det händer verkligen mycket i KriBs konstkarriär under 2020. En soloutställning på Galleri Studio Animar i Gamla Stan inleds med vernissage den 21 februari och i april bär det av till New York. Tillsammans med fyra andra Norrlandskonstnärer kommer KriBs konstverk att visas genom Almhaga Art Gallery på konstmässan Artexpo i New York City. En av målningarna från Lindström-invigningen kommer att följa med över Atlanten och visas upp på denna prestigefyllda mässa, vilket bara är början på KriBs internationella karriär.  

Besök KriBs portfolio på Artportable