Micke Berggren har tennsmidet i blodet. I 30 år har han med sina händer skapat de vackraste ljusstakarna, skålarna och smyckena, du kan tänka dig.
– Det ska varken vara för mycket eller för lite.

 

Blankt tenn har varit stort under flera år nu. I var och varannan inredningstidning finns blanka och ståtliga föremål i alla dess former. En som älskar just det blanka är tennsmeden Micke Berggren. I sin Skåneateljén skapar han konst, som omedelbart hittar nya hem – så efterfrågade är hans föremål och smycken.

Tennsmide, hur kommer det sig att du började med det?
– Min pappa var sjökapten men 1972 bestämde han sig för att sluta. Då började han istället hjälpa min farfar, med tennsmidet. De arbetade på det traditionella sättet. Efter ett tag anslöt även min farbror. Det dröjde dock ytterligare några år innan jag hakade på. 1975 började jag på heltid.

Men visst har du även haft andra yrken på vägen?
– Jag jobbade med tennsmidet på heltid fram till 1981. Då hade jag uppehåll av olika anledningar, bland annat för att göra lumpen.  Jag tröttnade även efter ett tag med smidet och valde då att utbilda mig till sjuksköterska vilket jag var klar med 1988. När min far pensionerade sig 1989 tog jag över verksamheten.

För några år sen skapade du inte alls. Hur kommer det sig?
– Det var för ungefär tre år sen. Jag hade uppehåll eftersom jag tappade lusten. Då gick jag tillbaka till sjukvården och arbetade som sjukköterska. Efter ett tag trivdes jag inte alls med arbetet och valde då att gå tillbaka till smidet.

Fick du lusten tillbaka helt enkelt?
– Det fick jag och i höstas fick jag verkligen lusten tillbaka. Jag gick då in i verkstaden och började smida igen. Det var en riktig nytändning skulle jag säga. Jag har aldrig haft så roligt. Jag tror att jag behövde det där avbrottet för att jag skulle hitta lusten igen.

Du jobbar med blanksmide, hur kommer det sig?
– Jag började med det under det sena 90-talet. Det var ett formspråk som jag kände passade mig bättre. Jag skulle säga att det var då som jag hittade mitt eget formspråk. Det blanka var också en biljett in i konstvärlden.

Hur skulle du själv beskriva din stil?
– Den är väldigt strikt. Jag letar hela tiden efter den där enkelheten. Det ska varken vara för mycket eller för lite. Det gäller att hitta det där lilla för att föremålet ska börja prata med en. Mina mässingsnystan är väldigt karaktäristiska för det jag gör. Jag gör även kulor och knappar på mina föremål.

Vill du se mer av Micke Berggrens tennsmide – besök hans Instagram.

Hur går skapandeprocessen till?
– Jag har som ett bildband i huvudet. Ibland blixtrar det till och då vet jag exakt vad jag ska göra. Vissa idéer som inte blev gjorda för 25-30 år sen kan få liv idag. När jag och min fru gifte oss för tio år sen gjorde jag en mugg med hamrat mönster till alla gästerna. Den idén hade legat i tio år men kom sen att uppskattas enormt av gästerna. Det byggde jag sen ut med skålar och burkar. Helt plötsligt hade en ny kollektion fötts. Jag ritar väldigt sällan upp saker utan i regel har jag mått och så vidare i huvudet. När jag får till ett föremål är det en riktig kick. Det kan nästan vara euforiskt. Det är viktigt att man har lusten att skapa och att man kan förlita sig på autonomin, då kan man slappna av.

Tycker du om att arbeta under press?
– Ibland tror jag att det kan vara bra med lite press. Ibland är det mindre bra. Huvudsaken är att man arbetar. Att pressa fram något är svårt men som sagt, lite stress kan vara bra men får man jobba naturligt är det bäst.

Hur ställer du sig till att testa nya saker?
– Det är roligt med nya tekniker. Det är härligt att känna att man aldrig blir fullärd. Det är en go känsla att stöta på problem som man får ta sig an, att se att man fortfarande har begränsningar.

Två år i rad har du hoppat över konstrundan, hur kommer det sig?
– Det har bara blivit så eftersom jag inte haft någon lust att skapa. I år var första gången efter de två åren som jag var med. Det blev väldigt lyckat och jag fick sälja en hel del. Det var spännande. Det var tack vare att inspirationen höll i sig som jag kunde vara med. Allt som allt har jag varit med i 18 år.

Vad jag förstår har du haft flera lyckade utställningar genom åren?
– Ja, så har det varit. Ibland har jag sålt som sjutton och ibland mindre, men det har alltid varit roligt. 1997 hade jag just börjat med det blanka smidet. Då ställde jag ut i Krapprupps konsthall, norr om Höganäs. Det peppade mig att söka till flera jurybedömd utställningar.

Läs mer om Micke Berggren här.

Hur ser resten av 2018 ut?
– Jag kommer att vara på en hantverksmässa med mina smycken i Båstad i sommar. I höst blir det Formex i Stockholm. Jag har varit lite dålig på att marknadsföra mig, det måste jag bli bättre på.

Vad roligt med smycken – berätta!
– Det är roligt med dem. När familjen kommer hem och norpar åt sig det jag har gjort, det är ett bra betyg tycker jag. De är också lite lättare att ha med dem på mässor osv.