Barndomens frostrosor på fönstren återkommer i hennes konst – i mandalas, rymd- och havsmotiv – Annica Magnussons konstverk växer inifrån och ut och skapar sinnesro åt betraktaren.

Flera av dina motiv innehåller en hel resa från rymd till hav. Varför är det ett viktigt i din konst?

– Det kombinerar mina intressen och fascinationen för naturen och livet. Rymden och dess otroliga skönhet har jag varit intresserad av ända sedan jag var barn. Att måla rymden är väldigt häftigt att göra – det är nästan som att få vara där – likaså med havet. För att måla rymden har jag studerat bilder av nebulosor, men jag har också lärt mig mönstren och väljer färger och former utefter hur jag själv känner.

Se mer konst av Annica Magnusson

Du arbetar också med mandalas. 

– Ja, mina mandalas kommer från mitt inre och är något jag återkommer till. Under en period gjorde jag nästan bara mandalas och använde ofta rymden som bakgrund. Formerna kan vara runda eller kantiga i form av kristaller som växer inifrån och ut. Mandalas är ett slags urmönster från naturen som återfinns i alltifrån blommor till snöflingor. Detta gör att mandalas också förekommer i så gott som alla religioner och kulturer.

Vad betyder de för dig personligen?

– När jag gör dessa former själv så är det som att komma i kontakt med någon slag urdesign. Det är en upprepning av det som skapas i naturen och det är också lätt att bli fokuserad när man gör dem – det blir en meditativ upplevelse. Jag har sällan en färdig skiss när jag gör dem utan låter dem växa fram ur mitt inre.

Se mer konst av Annica Magnusson

Har du alltid målat?

– Ja, jag tyckte om att teckna redan som barn och var fascinerad av hur det gick att skapa liv från ett tomt papper. Jag växte upp tre mil norr om Västerås, där hade jag nära till naturen och tyckte mycket om att iaktta blommor och djur.

– Jag har också starka minnen från att se frostrosor bildas på fönstren. Det fick mig att tänka att något så fint kunde man aldrig skapa själv. Det här med mandalas, med kopplingen till naturens symmetri, är det närmaste jag kommit att återskapa detta.

Hur långt var steget att satsa på ditt konstnärskap?

– Jag gick konstskola när jag var ung och har gått konstkurser och grafisk design. Efter att jag i vuxen ålder fick koloncancer så började jag måla för att fylla på med energi. Jag var så uttömd på kraft efter alla behandlingar – målandet var till en början rätt opretentiöst i vattenfärg – men att måla var att göra någonting roligt.

– Jag fotade av det jag målade och jobbade vidare med det i Photoshop. Det var så roligt att det blev en dominoeffekt. Till slut hade jag så mycket bilder att det räckte till utställningar. Därefter kände jag att jag ville måla mer med färg och pensel och frångick fotomontaget. Framöver är det dock något jag skulle vilja återkomma till, inte minst i samband med att arbeta med tryck på olika föremål – exempelvis kuddar.

Se mer konst av Annica Magnusson

Parallellt med ditt konstnärskap så utbildar du dig nu till lärare inom Vedic art. Vad är det som tilltalar dig?

– Det som tilltalar mig med Vedic art är att själva skapandet är det viktiga. Det är också flödet som man känner när man skapar, och som man inte vet vart det är på väg, som jag upplever som spirituellt.

– För mig är konsten något meditativt och något som gör mig otroligt fokuserad. Vedic art är en metod för att hitta sitt eget personliga konstnärlig uttryck och att nå in i sig själv genom konsten. Ordet Veda betyder på sanskrit – ”kunskap om skapande”.

Under 2019 planerar Annica Magnusson att göra mer digital konst, med fortsatta rymd- och havsmotiv. Förhoppningsvis kommer också en utställning under året.

Du hittar mer av Annica Magnussons konst på Akkakonstfoto och Instagram