Först var det hästar, sen blev det orkidéer och nu är det Koifiskar. Anne Nickels arbetar i glas och de fiskarna hon trollar fram är allt annat än tråkiga. De innehåller regnbågens alla färger och speglar vem hon är som person. Utmaningen med glaset är något som hon älskar.

– Jag gillar saker och uppgifter där jag måste tänka.

 

Det är ett garage, ett stort garage som rymmer flera verksamheter bland annat en kreativ glasverkstad. Mitt i denna verkstad står en stor ugn. Där arbetar Anne Nickels med sitt glas. Där finns även en bänk som fungerar som skärbord. Det är också i denna verkstad som Anne svetsar det som behöver svetsas. Hon själv har stenkoll på var saker och ting finns – det samtidigt som ett ovant öga kan se det hela som ett virrvarr av saker. I en annan del av verkstaden står en cabriolet som tillhör Annes man – men det är en helt annan historia.

Anne Nickels bor och arbetar i Hunneberga. Hennes vackra fiskar i glas strålar och färgerna är som godis för ögonen. Att det blev just fiskar, närmare bestämt Koikarpar, var lite utav en slump.

– Jag har ett stort intresse för hästar men kunde av olika anledningar inte fortsätta med ridningen. Då snöade jag in på orkidéer och sen blev det fisk. Jag fick några guldfiskar av min svägerska och blev efter ett tag mer intresserad av Koi. Vi byggde en stor damm åt dem här hemma i trädgården. Att fiskar inte skulle ha några känslor är helt fel. Det finns forskning på att de har både känslor och intelligens. Fiskar är såklart, precis som människor olika. De har egen personlighet och att de sen även har vackra färger är ju underbart.

Besök Anne Nickels hemsida här.

Har du alltid varit intresserad av färg och form?

– Jag det kan man säga. Jag har alltid drömt om att bli konstnär. Jag tecknade mycket när jag var yngre. Då var det hästar som gällde. Jag tror att jag har fått det konstnärliga från min pappa. När jag sen började jobba fick konsten stå åt sidan.

När började du måla och skapa på riktigt?

– Efter att vårt nya hus blev färdigt. Jag fick en tavla av min mor. Jag ser den varje gång jag dricker mitt morgonkaffe. En dag tänkte jag ”Hur svårt kan det egentligen vara att måla en tavla?”. Jag bestämde att nu ska jag göra slag i saken. Jag kikade runt på nätet och lärde mig därifrån. Jag köpte oljefärg och dukar. Det är avkopplande att skapa. Hjärnan mår bra av att pyssla.

Kontakta Anne här.

Men glas, hur kom det in i bilden?

– Jag anmälde mig till en kurs för jag var nyfiken. Sen köpte jag min egen ugn. Glas är väldigt tekniskt. Vill du uppnå något måste du ha koll på hur glaset fungerar i ugnen. Det för att få den effekten du vill ha. Ju mer man håller på, desto mer vill man lära sig och se vad som händer. Jag gillar saker och uppgifter där jag måste tänka. Det som är häftig med glas är att det ändras beroende på hur ljuset faller. Jag jobbar på att försöka fånga upp och använda det på mitt eget sätt.

Du gör fiskar i alla regnbågens färger. Vad gör du mer?

– Jag har tre saker som jag jobbar med löpande. Det är ögon, fiskar och tema-saker, till exempel jul och påsk inspirerade alster. Ögonen är det jag började med och dem gillar jag fortfarande.

Vad vill du förmedla med din konst?

– Det är egentligen ingenting speciellt som jag vill förmedla. För mig ska konst vara dekorativ och ge en bra känsla. Min konst har ingen komplicerad mening. Min tanke är bara att folk ska tycka om att titta på det jag gjort. Jag vill inte göra saker som alla andra. Det är därför som jag är försiktig med att hämta min inspiration från andra konstnärer. Jag vill veta att det jag skapar kommer helt ur mig själv.

Berätta hur det går till när du gör en fisk?

– Jag börjar med att skära ut bitarna till fiskens mönster. Jag kombinerar olika vackra färger och det är viktigt just hur de kombineras för att det ska bli en bra balans. Det får inte vara några tråkiga, döda ytor. Det ska hända någonting med fisken hela tiden. Jag har en grundmall som jag går efter. Jag testar mig fram, lägger till och tar bort. Hela den här processen är väldigt avkopplande. Ibland kör man fast. Då får man gå ifrån och göra något annat ett tag – som att städa kanske.

 

Besök Facebook-sidan här.

Om du inte blir nöjd, vad gör du då?

– Med glas har man ju bara en chans, grejerna blir som de blir. Man får ta med sig misstagen till nästa grej och fundera på hur man ska kunna fixa till det. Det är just det som jag gillar så mycket, att gå och klura på ett problem och sedan lösa det.

Du svetsar också, hur kommer det sig?

– När jag ska ställa ut behöver varje fisk ett eget stativ. Jag vill inte köpa färdiga eftersom det är viktigt för mig att ha gjort allt helt själv. Jag tycker att det är väldigt vackert att kombinera metall och glas. Det är inte helt enkelt att svetsa men jag tycker att det är otroligt roligt att jobba med metall.

Du har satsat på jurybedömda utställningar, har du någon du minns lite extra?

– Den första jurybedömda utställningen var 2016, då med oljemålningar föreställande Koifiskar. Det var ett lyckorus när jag fick brevet om att jag blivit antagen. Det var liksom ett kvitto på att min konst håller måttet. Jag var även med på en jurybedömd utställning på Galleri Bluelight på Halmstad slott, 2017. Då såldes ett av mina alster redan på vernissagen. Galleristen var lika glad som jag.

Hur ser konstnärsåret 2018 ut för dig Anne?

– Under Kristi Himmelsfärd kommer jag att ställa ut i Skanör. Månadsskiftet juli – augusti kommer jag att finnas på Galleri Isie Tio, Smygehamn. I september ställer jag ut i Lund. I slutet av oktober blir det konstmässa i Malmö. Sist i december kommer jag att vara med på Konst i Advent, Folkets hus i Limhamn. Jag hoppas att fler kommer att hitta mig under året och att de väljer att köpa något av det jag gjort.

Anne har även Instagram – missa inte den.

Läs mer om Anne på Konst.se.