Norska Anne Gro Starefoss Greve målar starka kvinnor med symboliskt laddade ugglor. Verken blir en hyllning till kvinnor världen över och lyfter fram deras styrka, värdighet och stolthet. 

”The African Girl And The Hawk Owl”, Acrylic on Canvas, 70x90x3,5 cm

Anne Gro Starefoss Greve arbetar i egna ateljén i gamla hansahamnen i Bergen, en vacker plats som är listad som världsarv. Anne Gro spenderar tid både i Bergen och ute i skärgården vilket lett till att hon målat mycket djurliv. Miljön hon vistas i påverkar hennes skapande och själv beskriver hon hur hennes måleri kretsar kring tre teman; fjord, fjäll och fauna.

”The Asian Girl And The Sooty Barn Owl”, Acrylic on Canvas, 70x90x3,5 cm

När hon fastnar för ett tema tar hon sig tiden att läsa på för att kunna fånga motiven på bästa sätt. När hon intresserade sig för ugglor lade hon stor vikt vid att förstå hur ugglor lever, hur de fungerar och hur de ser ut. Fascinationen för ugglor kretsar kring de egenskaper de kommit att symbolisera; klokhet, översikt, kvickhet, skarpsynthet, visdom. Ugglor bosätter sig på en plats där de förblir under lång tid. De är monogama och försvarar sina ungar med näbbar och klor. 

”The Inuit Girl And The Snow Owl”, Acrylic on Canvas, 70x90x3,5 cm

I ett av Anne Gros projekt ville hon måla starka kvinnor från hela världen. Hon ville lyfta fram det unika hos kvinnor och fånga den styrka och sårbarhet som finns parallellt inom dem. När hon arbetade med porträtten slog det henne att ugglors egenskaper på många sätt sammanlänkades med de hos kvinnor.

”The Irish Girl And The Barn Owl”, Acrylic on Canvas, 70x90x3,5 cm

Hon gav varje porträtterad kvinna en uggla och kombinationen blev fantastisk. Tillsammans utstrålar de precis den aura av styrka, värdighet och stolthet som hon hade sett framför sig. Serien binder ett band mellan kvinnor från olika delar av värden och belyser deras gemenskap. Ugglorna härstammar från samma del av världen som kvinnan gör, ett arbete som visar den tid Anne Gro lagt ner på research. 

”The Middle East Girl And The Pharao Eagle Owl”, Acrylic on Canvas, 70x90x3,5 cm

Anne Gro började måla som liten och det var hennes mamma som lärde henne grunderna. Hon gick senare dekoratörsutbildning och drev tillsammans med maken familjeföretaget Tilbords. Hon har även arbetat som designer med eget klädmärke. Under denna period fanns inte tiden att fokusera på måleriet, nu tar hon igen det och målar på heltid. Anne Gro arbetar med pastellkrita för att skapa grunden och skissar därefter med kulstift. Hon arbetar sedan med akrylfärg på grund av dess snabbhet och väljer att skapa på linneduk för att det är grovt och ger en struktur. Hon arbetar väldigt visuellt och uppskattar otydligheterna i sina målningar.

”The Mongolian Girl And The Siberian Owl”, Acrylic on Canvas, 70x90x3,5 cm

Se Anne Gro Starefoss Greves verk på soloutställningen från 30 nov på Vognhallen i Os, Norge samt i februari då hon ställer ut i Geilo, Norge. Under november ställer hon ut i vårt showrom!

 

”The North Baltic Girl And The Great Grey Owl”, Acrylic on Canvas, 70x90x3,5 cm