Artportable är glada att välkomna tillbaka fantastiska Kristina Ekberg till vårt showroom på Åsögatan. Kristina är en konstnär som adresserar viktiga funderingar och frågeställningar i vår omvärld – men omvandlar dem till vackra, färgglada målningar. Vi ställde Kristina några frågor om hennes nya verk och vad vi kan vänta oss av den kommande tiden.

 

Vi är väldigt glada att välkomna dig tillbaka till Åsögatan! Vad har hänt sedan du var här sist?

– Min kreativitet och lust att måla är stor, det finns mycket som vill uttryckas konstnärligt, det är en behaglig situation att befinna sig i. Jag växlar mellan akryl och olja, vilket har visat sig passa mig bra. Helt olika färger men de olika teknikerna befruktar varandra. Det har varit lite stilla under året på grund av Corona men det har börjat komma igång igen med konsten. Har sedan sist blivit kontaktat av ett galleri i Stockholm och ett galleri i Lissabon, Portugal och har börjat samarbeta med Galleri Almhaga i Skåne. Jag har även skapat nya kontakter i konstvärlden och har fått givande respons från andra konstnärer, besökare och följare på sociala medier.

 

Vad kan vi förvänta oss av dina nya verk? Har du något särskilt som inspirerat din senaste konst?

– Jag har samma motiv som förut, kvinnor och ansikten men har som mål att utveckla det hela tiden. Provar nya färgkombinationer och kompositioner. Tittar mycket på andra konstnärers skapande, vilket utvecklar mig att se saker från ett annat perspektiv – det ger nya infallsvinklar. För mig är det inspirerande att hitta min stil och utveckla den, att inte låsa sig hur saker borde se ut. Att ställa ut sin konst och få respons av andra är en betydelsefull del av skapandet.

 

 

Kan du minnas några tidiga influenser till ditt konstnärskap? Andra konstnärer eller bara företeelser i ditt liv om inspirerat dig?

– Tidigt i livet upptäckte jag att teckna och måla var det som jag tyckte allra bäst om – en känsla som är kvar i vuxen ålder. Har alltid tyckt om lukten av oljefärg, att vara omgiven av färg, konstnärsmsterial – att vara i rum full av kreativitet. Ett konstverk som påverkade mig tidigt är Molnet av Prins Eugen. Tyckte även mycket om konstnärerna Renoir, Picasso och Sigrid Hjertén.  Finns väldigt många bra konstnärer, lockas ofta av konstnärer som använder mycket färg och form med en personlig stil, gör med någon känsla i bilden. Egon Schiele och Marc Chagall är också två konstnärer jag beundrar.

 

Hur går skapandeprocessen oftast till? Var kommer inspirationen oftast ifrån och hur går processen från idéer till målningar oftast till?

– När jag börjar måla har jag bestämt om det ska vara enbart ett ansikte eller en kvinnokroppar. Jag brukar ha en kroppsposition och en färgkomposition ganska klar för mig. Drar några relativt fria linjer och arbetar utifrån det, vilket ändras och utvecklas hela tiden. Låter tavlan vila så att jag får distans till den, där uppstår ofta lösningar när man har fastnat, där skapas också nya idéer som man inte såg när man målade. När allt stämmer i komposition, färg och form och har ett tydligt uttryck känns det som tavlan är klar.

 

 

Har du något specifikt du vill säga om motiven i dina verk? Hur väljer du vad som ska få ta plats?

– Mina kvinnomålningar innehåller för mig alltid en känsla. Den lägger grunden när jag börjar. Är själv fortfarande inte riktigt klar på vad det är för känsla, kanske är det därför jag målar det jag gör. Det jag vet är att jag vill måla kvinnokroppen på mitt sätt och att kvinnokroppen inte ska användas till något objekt utan subjekt. Att få uttrycka det tillsammans med färg och form är vackert.

 

Vad händer härnäst? Har du några kommande projekt eller idéer som snart kommer få ta form? Har du några fler inplanerade utställningar?

– Kommande planer i år och nästa år är att jag har blivit antagen på en utställning av jury och ställer ut på Galleri Stenhallen i Borgholm på Öland nu i augusti. I september medverkar jag på Konstnatten i Malmö genom Galleri Almhaga i Skåne. Sedan har jag utställning på Galleri Animar i Gamla Stan i Stockholm under november. I maj 2021 blir det utställning på Galleria de Arte i Lissabon, Portugal