Camilla Karlssons konstnärsskap har fått utvecklas i lugn och ro tack vare ett ordinarie heltidsjobb vid sidan om. Nu ställer hon ut i Artportables Showroom samtidigt som efterfrågan på hennes konst ökar.

Berätta om bakgrunden till de verk du ställer ut.

– Det är ett axplock av det jag målat de senaste fyra åren. Jag.har haft en ganska intensiv målarperiod och gett måleriet mer utrymme i mitt liv. Motiven är för de mesta högst personliga, de är sprungna ur någonting inuti mig, det kan var en känsla eller händelse.

– Jag vill alltid berätta någonting, samtidigt har jag valt ett uttryckssätt som inte alltid är övertydligt. Människor ser olika saker i verken, det som är det som är häftigt med abstrakt måleri.

 

Vad vill du med ditt måleri?

– Jag målar för min egen skull. Jag vill att betraktaren ska känna något, jag vill ha en reaktion på det jag har målat. Jag vill att min konst ska kännas i kroppen, och att betraktaren ser saker, saker som kanske ingen annan ser. Var och en har sin tolkning av konsten, och det gör mig alltid förundrad och lycklig när någon tycker att min konst säger dem något.

Hur ser det ut när du skapar dina verk?

– Jag har en ateljé hemma där jag har grejerna stående framme. Det är min fristad och en förutsättningen för att det ska bli av. Där kan jag slabba hur jag vill. Det är 15 kvadratmeter med snedtak och ett söderfönster. Det fyller på snabbt med tavlor och färg och grejer.

Det är många här som beundrar dina verk här. Vad blir du glad av att folk säger?

– Det jag blir gladast över är när något ser en tavla som säger något – som berör dem på ett personligt plan. Jag har sålt några tavlor under året och de har hittat ägare som känner att de säger något till dem. Var och en har sin historia och sin upplevelse. Min svägerska skrev – ”it is talking to me, I don’t know what it is saying but it is talking to me”. Det är en reaktion jag blir glad för.

– Annars får jag höra att jag är duktig och att jag är bra på att måla. Det gör mig jätteglad.

Vad händer i framtiden med din konstkarriär?

– Jag ställer ut i Falsterbo i vår och har sökt in till Sörmlandssalongen i Nyköping. Tidigare har jag bara ägnat mig åt att måla och inte åt att visa upp mig. Men nu ska jag öka mina kringaktiviteter. Jag behöver inte ta hänsyn till det kommersiella eftersom jag inte lever på min konst, men jag blir jätteglad när mina tavlor hittar nya hem.

– Jag vill fortsätta att utveckla mig. Jag har gått en del kurser. Jag har tidigare gått hos en Södertäljekonstnär och i år en teckningskurs, och nyligen varit i något som heter Skaparladan på Rådmansö. Där går man in i sin bubbla. Jag försöker göra några sådana saker varje år.

Vad får vi se för typ av verk nästa gång?

– När jag reflekterar över det jag målat ser jag att jag går snabbt fram. Jag stannar inte upp särskilt länge utan är ganska utforskande i min stil och det kommer jag nog alltid vara. Nästa år kommer jag nog förmodligen måla helt andra grejer. Det är min personlighet – drivet att ständigt utvecklas och göra nya saker.