Angelica Ritters säregna verk exploderar av färg. Hon blandar friskt mörkare toner med panikartad rött i något som resulterar i harmoniskt kaos. ”Jag vill att min konst ska förmedla känslor, uttryck, magi” säger Angelica.

 

Vad har du för bakgrund? Var kommer du ifrån och hur kom konst in i ditt liv?

– Jag växte upp i utkanten av Stockholm och jag växte upp i en konstnärlig familj där både måleri, musik och dans har fått ta plats. Mina föräldrar ville dessutom att jag skulle få en annorlunda skolgång mot vad mina syskon fått så jag fick därför gå i en Waldorfskola – vars filosofi är att skapa en livslång lust till att lära genom engagemang, nyfikenhet och förundran. Som elev i en Waldorfskola möter man tre kunskapsfält – teori, hantverk och konst. En Waldorfskola är inte enbart en undervisningsinstitution, utan också ett kulturcentrum.

– Så man kan säga att det konstnärliga kom in tidigt i mitt liv, i familjen och skolan. Jag har studerat teckning, kroki, akvarell och akryl. Det blev en naturlig uttrycksform i mitt liv. I tonåren fann jag och min pappa ett gemensamt intresse i måleri – tillsammans gick vi med i en konstförening. Vi ställde ut tillsammans i konstföreningens lokal och på bibliotek. Det var mycket värdefullt att få dela detta intresse med sin förälder.

 

Kan du minnas några tidiga influenser till ditt konstnärskap? Andra konstnärer eller bara företeelser i ditt liv som inspirerat dig?

– Det är svårt att peka ut någon specifik konstnär som har inspirerat mig, men när jag kom i kontakt med min barndomsvän Ania Witwitzka för några år sedan (som både är verksam som konstnär och inspiratör), så väcktes något till liv inom mig. Jag fick liksom en nystart inom måleriet. Jag studerade Vedic Art, under ledning av Ania och hon fick mig att finna mitt eget uttryck. Den här konstformen, Vedic Art, har gett mig nya perspektiv och utvecklat mitt måleri såväl som min person.

– Sedan 19 år tillbaka bor jag och är verksam i Lerum strax utanför Göteborg. Jag är utbildad socionom, och varvar min konst med mitt andra stora intresse i livet; hypnos- och samtalsterapi via mitt företag Harmonymind. Symbiosen ger mig en unik inspiration både till skapande och givande – alltifrån omvärlden runtomkring mig, till möten med människor, reaktioner och livsöden.

 

Hur har du hittat de tekniker du använder dig av och vad känner du dig mest bekväm med?

– Jag har hittat de tekniker jag använder genom min konstnärliga resa. Jag målar mestadels i akryl men också i akvarell. När jag målar så experimenterar jag mig fram och låter lust och nyfikenhet få styra.

 

 

Dina verk är ofta färgglada och rika på utstickande färger. Skulle du säga att färgen har en central plats i dina målningar?

– Ja, färgen har en central plats i mina målningar. Jag fullkomligt älskar färger, gärna starka färger med många lager som skapar riktning och struktur.

 

Du blandar figurativa och abstrakta motiv i din konst, vad tycker du att respektive typ av konst ger dig som kreatör? Varför väljer du den ena eller den andra?

– Mitt måleri handlar mycket om intuition och känsla, jag samlar ihop intryck som kommit till mig och försöker förmedla dessa intryck i min konst. Föreställande eller abstrakt kan vara detsamma, jag gillar att hamna i gränslandet mellan dröm och verklighet.

 

Hur går skapandeprocessen oftast till? Var kommer inspirationen oftast ifrån och hur går processen från idéer till målningar oftast till?

– När jag målar experimenterar jag och låter lust, glädje och nyfikenhet få berätta vad jag känner, tänker och upplever. Jag vill att min konst ska förmedla känslor, uttryck, magi och jag har ofta en stark idé när jag gör något men ändå vill jag låta känslan och energin leda mig på vägen.

 

 

Har du något specifikt du vill säga om motiven i dina verk? Hur väljer du vad som ska få ta plats?

– Som jag sagt tidigare vill jag att färgen ska ha en central plats i mina målningar. Jag vill att min konst ska förmedla känslor, uttryck, magi. Betraktaren ska få en resa in i en magisk värld där allting är möjligt. Mina målningar ska bjuda in till eftertanke och associationer.

 

Vad händer härnäst? Har du några kommande projekt eller idéer som snart kommer få ta form? Har du några fler inplanerade utställningar?

– Jag har många idéer och tankar om hur jag vill gå vidare framöver, förhoppningsvis får jag möjlighet att ställa ut min konst på hemmaplan. Jag vill gärna ställa ut min konst på Gothia Towers galleri. Jag är också öppen på förslag om forum där min konst kan komma till rätt uttryck.

 

Under augusti kan du se Angelica Ritters konst ställas ut hos Artportables showroom på Åsögatan 176 i Stockholm.