Anette Schwartz från Hedemora har lång erfarenhet av att jobba med sömnad. När hon för första gången sydde en egendesignad väska kände hon att hon hade hittat rätt. Idag driver hon syfabriken SyCompaniet och arbetar med sina egna designer.

Vad har du för bakgrund? Hur kom konst och textilarbete in i ditt liv?

– Från allra första början genom ett ungdomsprojekt i Hedemora. Uppgiften var att ta fram ett kramdjur och man fick lära sig att både sy och att starta eget. Sedan jobbade jag länge med sömnad. Detta är min bakgrund.

Kan du minnas några tidiga influenser? Andra konstnärer som jobbat i tyg eller bara företeelser i ditt liv om inspirerat dig?

– Största inspirationen var att jag ville göra något eget, det var den stora motivationen. När jag väl började sy väskor kände jag att det var min grej – tidigare hade jag varit mer inne på kläder. Inspiration kommer från allt möjligt, igen särskild designer eller så.

Anette vill göra sin egen grej – sitt eget uttryck. Hon inspireras av det hon ser runt omkring sig. Hon kände sig trött på massproduktion efter att ha jobbat med kommersiell sömnad under flera år.

Ditt uttryck ligger inom ramarna för vad som kallas konsthantverk. Hur ser du på det begreppet och relationen mellan konst och konsthantverk?

– Det är ingenting jag tänker mycket på alls, jag trivs i rollen som konsthantverkare. Jag kör på – på mitt eget vis och tänker inte så mycket på begrepp eller vad folk tycker och tänker.

Att folk kallar det Anette gör för konst har kommit utifrån. Hon började inte uttrycka sig för att det skulle vara konst, det har kommit i efterhand.

Mönster en viktig del av ditt uttryck, hur tänker du kring den grafiska delen av sömnad?

– Mönster är viktigt och roligt, att kombinera tyger och färger. Det är en stor del av det som gör helheten. Just nu är jag väldigt inne på retrotyger och där spelar ju mönstret en stor roll.

Hur går din skapandeprocess till? Var kommer inspirationen oftast ifrån och hur ser processen från idéer till verk oftast ut?

– Inga skisser, inget skriva ner och jag är inte duktig på att rita! Jag bara kör igång, det sker på det praktiska viset. Sen kan jag ju ha en bild i huvudet så klart – men den kommer fram först när jag börjar sätta igång.

Du blandar ofta olika typer av material. Hur kommer du fram till vilka material du vill använda och hur de kombineras?

– Ibland finns en idé som jag vill få ner men för det mesta är det är mycket att testa sig fram och prova. Ibland funkar inte materialen ihop och då blir det helt tokigt – ibland funkar det och blir toppen!

Anette driver på egen hand sömnadsfabriken SyCompaniet i Hedemora. Hon känner att det är precis vad hon vill hålla på med – mindre slitigt och nu kan hon göra som hon vill. Så småningom hoppas hon kunna göra enbart det. Hon har tidigare haft anställda på SyCompaniet men just nu är hon själv – detta delvis för att hon vill driva SyCompaniet till att utgå enbart från hennes egen design.

Sist men inte minst, vad händer härnäst? Har du några kommande projekt eller idéer som snart kommer få ta form? Har du några fler inplanerade utställningar?

– Det finns hur mycket idéer som heslt, det finns alltid idéer – så jag kör bara på! Corona har kommit i vägen för mycket. Jag hade inplanerad mässor och utställningar. För tillfället kör jag på via nätet.

Besök Anette Schwartz portfolio på Artportable!