Sedan hon var liten har Amel Ali inspirerats till att skapa visuellt. I sina konstverk strävar hon efter att hitta balanserade strukturer – ibland mellan ljusa och mörka färger, ibland mellan olika typer av känslor. Det är relationen mellan olika spektrum som skapar rörelsen i Amel Alis verk.

 

Vad har du för bakgrund och hur kom konst in i ditt liv?

– Jag har alltid varit intresserad av bildkonst. Jag har haft bild som favoritämne sedan jag var 7-8 år. I gymnasiet var mode-design en linje jag valde för att få vara fri och kreativ. Jag har gått kurser i bild och form, textil, färg och form samt bildskapande och kommunikation. Mycket av det där är en kreativprocess, då jag kan skapa ett något utifrån ingenting – ibland bara en idé. Det är samma med en tavla full av känslor, intryck och så vidare.

 

Kan du minnas några tidiga influenser till ditt konstnärskap? Andra konstnärer eller bara företeelser i ditt liv om inspirerat dig?

– Jag har bara fokuserat på mitt eget skapande i olika perioder för att jag älskar det jag gör. Det utvecklas hela tiden så jag har inte riktigt haft några influenser till mitt konstnärskap.

– Någon jag har tyckt varit mycket intressant är Jean-Michel Basquiat. Jag var på hans utställning på Arken i Köpenhamn 2011.

 

I dina verk förekommer ofta en blandning mellan geometriska former och flytande linjer, hur har du kommit fram till den hybriden?

– Jag försöker alltid hitta någon sorts struktur i det jag målar. Det kan vara strukturer i vardagslivet eller strukturer i känslor och naturen. Detta är ett uttryck som jag har utvecklat i flera år som har blivit mer tydligt idag. Linjer var något jag använde mig mycket av när jag gjorde plaggskisser för mode.

 

 

I en del av dina verk återfinns färger ur färgskalans mörkare register, hur går det till när du väljer färger till dina verk?

– Jag gillar att använda mig utav lite mörkare färger, det blir balans då för jag vill alltid hitta ljuset efter grunden. När jag väljer en färg så känner jag bara efter så att jag hittar rätt färg.

 

Vilka tekniker använder du dig mest av?

– Jag använder mig mest av akryl!

 

Har du något specifikt du vill säga om motiven i dina verk? Hur väljer du vad som ska få ta plats?

– Ja, motiven utgår också från känslor. Jag börjar alltid med en grund, sedan fortsätter jag med hur det ska ser ut kring den. Så mina konstverk kan se väldigt olika ut.

 

 

Hur går din skapandeprocess oftast till?

– När jag skapar ett verk så kanske jag har gått runt i 2-3 dagar med en idé i huvudet om något jag fått intryck av. Sen vill jag få ner det direkt och där börja processen.

– Jag börjar alltid med en grund som jag känner passar in med min idé och så utvecklar jag den. Därefter bestämmer jag vad det är för form eller motiv som passar in för att idén ska bli komplett. Så det är lite fritt mellan strukturer som former, linjer eller ansikten.

 

Har du något i ditt liv som inspirerar dig särskilt just nu?

– Ja, alla omkring mig. Mycket kärlek och styrka.

 

Sist men inte minst, vad händer härnäst? Har du några kommande projekt eller idéer som snart kommer få ta form?

– Ja, vi får se!

 

Du kan se Amel Alis målningar ställas ut i Artportables showroom på Åsögatan 176 under början av augusti.