Modern inredningsdesign och klassisk konst kan vara en lyckad kombination om det görs rätt. Det menar inredningsdesignen Philip Thomas, som ägnat en stor del av sitt liv åt att inreda lyxlägenheter bland annat i New Yorks mest exklusiva kvarter.

– Ett klassiskt konstverk i en modern miljö kan definitivt väcka nyfikenhet om det är placerat rätt, säger Thomas i en intervju med auktionsbyrån Christies.

”Klassisk konst är en del av historien och måste bli uppskattad och förstådd”

I intervjun med Christies berättar Thomas att folk ofta känner sig ängsliga inför att mixa modern inredning och klassiska konstverk, vilket han själv tycker att det inte finns någon anledning till.

– Det behöver inte finnas någon distinktion mellan modern inredningsdesign och ett klassiskt konstverk. Du måste bara ge verket ny energi och betydelse i en modern miljö, berättar Thomas.

 Han uppmanar fler att våga omfamna det bästa av två världar för att skapa något unikt.

– Jag älskar att sätta moderna och klassiska konstverk sida vid sida. Klassisk konst är en del av historien och måste bli uppskattad och förstådd.

Hitta klassiska inredningsdetaljer och skippa trenderna

Ett exmepel på hur klassisk konst och modern inredning kan fungera tillsammans är inredningsbutiken Oscar & Clothilde, som i sin butik visar upp klassiska tavlor i en modern miljö. Konsten som säljs är främst klassiska illustrationer från svenska Facsimile.

Men för att få till ett riktigt snyggt modernt rum med både klassiska och moderna influenser så krävs det att man väljer rätt. Nättidningen Nobil Life har listat sju punkter som man bör tänka på ifall man planerar att mixa klassisk och modern inredningsdesign. Det handlar bland annat om att bevara de klassiska detaljerna i rummet, inte falla för inredningstrender och ha neutralt färgade väggar om man planerar att hänga upp konst. Man menar även att det gäller att hitta en balans vad gäller antalet objekt i rummet.

– Modern design är minimalistisk, medan klassisk design lätt kan bli för mycket. För att blanda dessa stilar på ett bra sätt så välj unika inredningsdetaljer och behåll en minimalistisk bakgrund. Ett perfekt sätt att kombinera dessa två stilar utan att låta någon av dem ta över är att först välja ut en antik inredningsdetalj som du tycker om. Därefter kan du bygga upp rummet kring denna och hitta både klassisk och moderna inredning som kan komplettera, skriver Nobel Life på sin hemsida.