Bli medlem på Artportable!

Som ny konstnär kan det vara svårt att sätta priser sina konstverk. Hur vet man vad ens egna konst är värd? Till vilka priser säljer andra konstnärer sina verk? Vilka parametrar ska man väga in när man sätter priser på den konst man har till försäljning? Här är fyra saker du ska tänka på när du sätter ditt pris.

 

1. Konstverkets storlek och material

Vad har materialet du använt kostat? Hur stort är konstverket och hur mycket material gick åt? Vilka verktyg har du använt? Det absolut första steget när du sätter ditt pris är att täcka upp för alla utgifter du haft när du skapat det. Glöm inte att räkna in slitage av penslar, arbetskläder och annat du använder som inte direkt ingår i själva konstverket. 

 

2. Din arbetstid och timlön

Precis som andra frilansare, konsulter och egenföretagare behöver du bestämma dig för vad du vill att din arbetstid ska kosta per timme. En byggare tar cirka 500-700 svenska kronor per timme. Vad vill du ha ut? Om du låter bli att tänka på prissättningen som värdet av ett konstverk och istället funderar över vad du tycker vore en rimlig lön för det arbete du gör när du skapar, vad händer med priset då? 

Precis som i det övriga arbetslivet höjs och sänks timlönen av olika aspekter: utbildning, erfarenhet och konkurrens är viktiga parametrar att väga in. Finns det andra konstnärer som köparen kan vända sig till istället, eller är dina konstverk så unika att de inte går att finna någon annanstans?

När du väl satt ditt timpris kan du räkna ut hur lång tid du lägger på varje verk. Skriv även ned hur mycket tid du lägger på att fotografera, marknadsföra, transportera och göra administrativt arbete runt försäljningen. Hur mycket arbetstid lägger du på idé, skaparprocess och runtomkring-arbete för respektive försäljning?

Se till att punkta ner allt arbete du gör, och avgör sedan vilka av dessa punkter som du tycker bör ingå i prissättningen av konstverket med tanke på det stadium du befinner dig i just nu. Konstnärer är entreprenörer och som ny på marknaden behöver du till en början ha en insikt kring att det krävs mycket arbete för att etablera sig. Många entreprenörer jobbar långa dagar utan lön, med målsättningen om att arbetet ska ge frukt på längre sikt. Du behöver fundera kring din syn på detta och vad som fungerar för dig. 

A man working with clay

Bli medlem på Artportable!

3. Konstverkets värde och att vara konsekvent

När du sätter ditt pris, så bestämmer du värdet på din konst. Många köpare ser konst som en långsiktig investering där man tänker sig att värdet på konsten i längden ökar. Därför är det viktigt att du är konsekvent i din prissättning oavsett sammanhang. Om den skiftar kraftigt så kommer du nämligen uppfattas som en osäker investering och köparna blir färre. Priset ska utgå från konstverket och dess värde, inte i vilket sammanhang köparen hittat dig.

De flesta gallerier och mellanhänder tar ut provision när du säljer konst genom dem. Ofta ligger provisionerna upp mot 50%, så du behöver vara medveten om att en stor del av din inkomst försvinner i ett sådant sammanhang. Det är olämpligt att höja priset när du säljer via gallerier, eftersom du då signalerar ett annat värde på konsten mot kunden. Ta istället höjd i din prissättning för att kunna möta sådana kostnader utan att gå med förlust. Om du tycker att det nya priset är för högt när du säljer direkt från ateljén så kan du ange samma grundpris men erbjuda en rabatt – på så vis försäkrar du kunden om att konstens värde är beständigt och köpet en god investering. Erbjud dock inte dessa rabatter för ofta, eftersom du då indirekt antyder att konstverket har ett lägre värde.

Enligt samma princip om att försäkra köparen om konstverkens värde kan du alltid höja priser men bör aldrig sänka dem (utom genom enstaka rabatter). Av den anledningen måste du se till att du börjar på en lägre nivå än du hoppas att hamna på i längden. 

4. Din status på marknaden som konstnär

Den sista komponenten i prissättning handlar om din plats på konstmarknaden. Som ny är den platsen väldigt osäker och du har kanske inte byggt upp ditt namn och varumärke än. För att komma igång med försäljning av konst behöver du därför börja något lägre för att sedan öka en aning i priset med tiden. I takt med att du drar till dig en kundkrets och efterfrågan ökar kan du gå upp i pris. 

Det är många komponenter som ska vägas in och det är okej att testa sig fram i början av sin karriär. Börja dock hellre för lågt för att sedan höja när du märker att du får din konst såld. Ditt pris ska kunna öka konsekvent över flera decennier som verksam konstnär – börja inte för högt. På så vis försäkrar du din kundkrets om din konst kommer öka i värde och vara en god investering i längden.

Bli medlem på Artportable!