Bli medlem på Artportable!

Ett populärt knep bland marknadsförare är något som kallas Storytelling – konsten att berätta en historia. Men vad betyder det? Hur sätter man igång?

Storytelling är en klassisk retorisk metod som fungerar lika bra i skriven text som när du pratar med människor. Enkelt förklarat så handlar det om att lyfta fram människan bakom budskapet och fokusera på sådant som får publiken att identifiera sig med och uppleva gemenskap med dig. Du vill nämligen inte bara att din publik ska gilla din konst, du vill att de ska känna till och tycka om dig som person. På så vis fångar du deras uppmärksamhet långsiktigt och skapar tillfällen att berätta om och visa upp din konst. 

Storytelling kan du använda dig av när du presenterar dig för ett galleri, skriver inlägg på Facebook eller pratar om din konst på en utställning. Här är tre delar med frågor för att sätta igång med ditt berättande. 

 

1. Hur började det?

Det var en gång… det som gör en berättelse till en berättelse, är att den har en början, en mitt och ett slut (eller i ditt fall, ett nu). Var börjar din berättelse? Vilket är ditt första minne av konst? Minns du den första gången du verkligen skapade? Finns det några viktiga händelser som har påverkat dig och ditt konstnärskap idag? 

Extra bra blir berättelsen om du kan måla upp en bild av platsen och situationen i fråga. Hur såg ditt flickrum ut när du drog ditt första penseldrag? Vilket väder var det ute när du gick till konsthallen och upplevde inspiration för första gången?

 

2. Vad hände sen?

Vad har du upptäckt om dig själv, sedan du började skapa? Det är inte en helt lätt fråga att besvara. Fundera över hur konsten har påverkat ditt liv. Om du levt och skapat länge, kan det vara spännande att höra om hur ditt konstnärskap har förändrats med ålder, samtid och intressen. Om du är nyare i ditt skapande, kanske du har något intressant att berätta om dina drivkrafter och din inspiration? Testa att rita en tidslinje över ditt konstnärskap. Vilka milstolpar tycker du är värda att ta med?

 

Two people talking

 

3. Snipp snapp – nu?

För att berättelsen ska bli en berättelse så behövs ett slut. Ditt konstnärskap är inte över än, men det är ändå bra att försöka knyta ihop säcken på ett eller annat sätt. Kan du dra en röd tråd från din början till konsten du skapar idag? Har du rört dig långt, eller är det fortfarande samma material som är mest spännande? Precis som med början, är det bra att ge oss en rumslig bild. Hur ser det ut där du skapar idag? När skapar du? Vad utforskar du just nu? Hur tänker du dig framtiden?

Det bästa sättet att komma igång med ditt berättande är att skriva ned eller att berätta muntligt för en vän. När du väl börjat kommer det bli lättare att få översikt och hitta vad du vill fokusera på. Om du är riktigt ambitiös, så testa att formulera din berättelse med en tydlig början, mitt och slut – men i olika längd. Kan du skriva din berättelse så att den fyller 3 A4? Ett stycke? En mening? Den meningen kan bli det första du säger nästa gång du pratar med en gallerist!

Ett annat sätt att berätta din historia är genom de artiklar och filmer vi kan hjälpa dig med. Behöver du hjälp eller vill veta mer? Hör av dig till din konstkoordinator! 

Bli medlem på Artportable!