Cassius Marcellus Coolidge tavlor på de pokerspelande hundarna må vara världsberömda men hans eget namn har fallit i glömska, vilket också har gett honom epitetet ”den kändaste amerikanska konstnär du aldrig hört talas om”. I denna artikel kollar vi närmre på historien om Coolidge och hans spelande jyckar. 

Cassius Marcellus Coolidge föddes 1844 och var mer eller mindre en självlärd konstnär, han hade åtminstone ingen formell utbildning. Likväl framkom det tidigt att han hade en talang för att skapa udda och lekfull surrealistisk humor och han kunde redan i 20-årsåldern börja sälja teckningar till olika tidningar. Men att konsten skulle bli hans levebröd var långt ifrån självklart.

Coolidge testade sig fram på arbetsmarknaden och arbetade bland annat på bank, apotek, skyltmålare och att trycka tidningar. Fast hans stora passion låg givetvis i konsten och så småningom utvecklade han en karriär som frilansande barnboksillustratör. Specialiteten blev att måla roliga djur, något som sedan skulle bli hans stora eftermäle. En intressant fotnot är att många historiker menar att det var Coolidge som utvecklade konceptet med komiska målade väggar där man kan sticka in huvudet för att låta sig fotograferas, som finns än idag på diverse nöjesfält.

De pokerspelande hundarna

De flesta vet inte om detta men Cassius Marcellus Coolidge gjorde inte bara en tavla på hundar i komiska situationer, utan hela 18 stycken. Den första färdigställdes 1984 när han var 50 år gammal och den sista år 1910. Även om det är det vanligaste motivet är inte alla tavlor med poker i fokus, exempelvis finns det tavlor på hundar på bilsemester och i en fotbollsmatch. 

Coolidge illustrationer publicerades först i samband med cigarreklamer för att sedan samlas i en kalender. Det sistnämnda konceptet var ett genidrag och snart prydde kalendrar med Coolidge hundar miljoner amerikanska hem. Och värdet har stigit med åren. Den första hundtavlan ”Poker Game” såldes för 658 000 dollar på en aktion i New York hösten 2015 (se länk för mer läsning). 

Inspirationskällan är oklar

Vad som låg som inspiration till de pokerspelande hundarna är lite svårt att säga. En bidragande faktor är givetvis att poker var och förblir ett av de mest populära spelen om pengar. Mycket har hänt sedan dess, nu i den digitala eran går det exempelvis att spela poker på casinospel online direkt via plattan, datorn eller mobilen, men trots konkurrens av tusentals flashiga slotspel är poker fortfarande en av de stora favoriterna. Kanske beror  Coolidge tema på spänningen och laddningen som finns runt ett pokerbord?

En av hans populäraste hundtavlor heter ”A Friend in Need” och där ser vi sju stycken hundar djupt insjunkna i ett intensivt pokerspel och där en bulldog smyger till ett spader ess till sin kompis. Just denna tavlan har också vissa likheter med Sir Edwin Landseer berömda målning ”Laying Down the Law” från 1840 – också med hundar i en människoliknande situation. Fast Landiseers målning saknar helt och hållet Coolidge komiska touch och är målad i en mycket mer traditionell stil.

Frågan är hur Coolidge skulle ta sin komiska stil till dagens moderna värld. Skulle han dra nytta av dagens teknik och hitta några fyndiga bilder att koppla till internetbaserat poker? Sett till att det är populärare än någonsin med spel och betting skulle han säkert få ett enormt genomslag idag med. Kanske skulle han hitta någon fyndig satir på hur konkurrensen mellan spelbolagen, hur de lockar sina kunder med allt mer och mer givmilda välkomstbonusar? Läs mer här för en snabb överblick över hur spelbolagens bonussystem ser ut idag. 

Hur Coolidge skulle tackla den moderna spelvärlden kan vi givetvis aldrig veta, men förmodligen hade han hittat något smart sätt att slå in sin humor på. Med detta hoppas vi att du har lärt dig lite mer om ”den kändaste amerikanska konstnär du aldrig hört talas om”.