Ernst Billgren och Första däggdjuret (2018)

Är du också en av de som frågat sig hur Ernst Billgren lyckas måla så ledigt och magiskt på samma gång? Följ då med oss på en resa bakåt i tiden! Se hans konstnärskap ta form, från till de råa första tavlorna hela vägen in i finsalongerna. Med sig på resan har han samlat en trogen skara sagolika djur som glimmrar och befolkar hans tavlor – för att inte tala om de tusentals fansen hela Sverige över. 

Herre i sitt eget hus (1983)

Här kan man ana början till den värld Billgren skulle komma att spendera 33 år i. Som i skissformat syns antydningar till vackra stuckaturer som för tankarna till finsalongerna i hans senare målningar. Den stora skillnaden här är dock den råa oraffinerade varelsen i rummet. Långt ifrån de försynta rävarna som befolkar hans nutida tavlor, men omistligt en naturkraft som inträder i rummet.

Mor och barn (1986)

Kärleken mellan rådjur och kalv gnistrar påtagligt i färgstänken. Ett element av oro finns närvarande i ormarna i förgrunden, medan tavlan och ramen visar på den känsla för materialitet som kommit att prägla mycket av Billgrens konstnärskap.

Livet på landet (1990)

Men de vackert mosaik-prydda djuren och den magiska ram-konstruktion blir denna målning otvivelaktigt ett Konstobjekt med stort K. Den billgrenska penseltekniken finns även här att skåda.

Saknad räv (1993)

Inte nog med att den förtjusande ornamenteringen på tygen fångar ens blick och drar in en i denna stillsamma begravningsscen, Billgrens materialhantverk skänker verket en tyngd och en närvaro som påminner mer om en antik skatt än modern konst.

Gult rum med flätor (1998)

Här tar Billgrens naturvarelser sina första försiktiga men bestämda steg in i finrummet. Flätorna tycks övernaturliga och vi undrar vad det är som försiggår i salen, när vi bara får se in i ett litet litet hörn av den.

Återvunnen sal (1999)

Med sina vid första anblick amatörmässiga penseldrag låter Billgren här naturen återta salongen. En sagolik dunge har äntrat vad som skulle kunna vara ett glömt vardagsrum i Rosenbad. Ett rum man vill dröja kvar i, och utforska.

En lämnar rummet (2005)

Här syns de klassiska Billgren-motiven i full blomning. Sagodjur i renässanskläder, flådigt inredda salonger, och de bedrägligt lediga penseldragen.