Konstnären Toril Sæterbakken brukar ge sina konstverk en tillhörande text. En abstrakt anknytning som betraktaren får göra vad den vill med. Även om avsikten aldrig är att leda in åskådaren på ett visst tolkningsspår, vill hon gärna lämna dörren på glänt till sitt undermedvetna.

Om du någon gång varit på museum och märkt att du, istället för att studerat konsten framför dig, bara lusläst beskrivningarna av verken är du inte ensam. Vissa påstår att det ofta finns en slags kollektiv ingång till förståelsen av ett konstverk. Men det råder ofta delade meningar huruvida en tillhörande och förklarande text verkligen förbättrar betraktarens upplevelse av ett verk, eller gör raka motsatsen.

Konstnären Toril Sæterbakken beskriver gärna konst som ett renare kommunikationsätt än språket självt.
– Konst handlar om kommunikation. Betraktaren bör aldrig vara så ängslig att den kräver att förstå vad andra säger om ett verk för att själv känna något. Ord är en förkortning för vad folk egentligen vill säga medan konst är det enda uttrycket där vi når hela vägen fram med vad vi verkligen känner. I vissa saker har du helt enkelt ingen uppfattning, men i andra så uppenbarar sig plötsligt något du inte känt förut, ett följe av förståelser.

Stille-barn-med-grotende-sloyfe

Hur kom konsten in i ditt liv?
– Första mötet var med en stor och gratis konstsamling som gick att ta del av i Lillehammers kommun. Jag var ju bara ett litet dagisbarn. Mamma tog ändå med mig dit och jag minns att jag stod länge framför verken och lät mig själv sjunka in mer och mer i min fascination för uttrycken. Med andra barn kunde jag förstås inte prata om konsten, men jag kände bara en sådan stark dragning till det. Jag hade en kompis vars föräldrar hade fantastiskt konst hemma hos sig, och jag minns att jag alltid ville dit, inte för att leka utan för att se konsten.

Vad har du för bakgrund?
– Jag är född i Trondheim. Min tillhörighet är där ute vid havet. Det är verkligen något som har gett en stor inriktning i mitt konstuttryck.

Hur går din skapandeprocess oftast till?
– Jag kan få ett spontant infall när som helst. En plötslig impulsbild i mitt huvud kan sluta med att jag måste sitta uppe hela natten och måla. Det var exempelvis två kvällar i somras då ljuset utomhus var helt fantastisk. Jag bara kunde inte gå och lägga mig för att det var så fint. Det brukar alltid vara ljust på nätterna här på sommaren, men dessa två kvällar kände jag det bara som en ren impuls. Att jag måste sitta upp och måla av det jag har i huvudet.

Utsidene-blir-tydeligere-fra-innsiden,-innrammet,-begrenset

När Toril Sæterbakken gör sina första penseldrag går hon alltid in med inställningen att måla ett abstrakt uttryck istället för en faktiskt avbildning. Ett tillvägagångssätt där det, enligt henne själv, exempelvis inte går att tänka att hus borde vara röda, gräs grönt eller att havet djupblått.
– Då funkar det inte. Då kan jag lika gärna ta ett fotografi. Konst ska aldrig kräva kompetens. Jag tror att mina färger är en ingång till att fångas in i vad bilden består av. Sen brukar jag alltid ge mina verk en tillhörande text. Det kan vara en bit av en dikt utan att det måste leda till en större förståelse för verket. Det ska vara en ledtråd men aldrig behöva leda dig till en bestämd punkt. Jag brukar därför skriva i en ganska surrealistisk stil.

Abstrakta landskap känns som en viktig del av dina verk. Hur kommer det sig?
– För att det är just det som omger oss. Det är i landskapen som ljusen skiftar, som färgerna spricker ur på våren och hösten. Jag tror att det bara ligger där som en form jag måste uttrycka. Landskapet kan även vara stöpt i något annat, en djupare mening som betraktaren får behandla som sin egen. 

Mellom-dype-andedrag-og-fuktig-dugg-for-nattens-begynnelse

Sist men inte minst – vad händer härnäst? Har du några kommande projekt eller idéer som snart kommer få ta form?
– Inget just nu, jag har fått sålt en del bilder efter att jag blev medlem i Artportable. Det känns bra att tillhöra Artportable, att tillhöra ett sammanhang och att jag vet att mina bilder verk syns och att folk tittar på det jag har att visa upp.

Se mer av Toril Sæterbakkens konst här.