Tony Roos fann kärleken till konsten tidigt i livet, och sedan barnsben har han beundrat konstnärer som Rembrandt, Carl Larsson, Degas och Toulouse Lautrec. Det var givet att en utbildning inom konst väntade Tony, som fick sin grund inom konsten på bland annat Hovedskous Målarskola i Göteborg. Hans beundran för de klassiska målarna gav honom motivationen till att verkligen lära sig de korrekta konstnärliga grunderna. Uppskattandet av tekniskt kunnande har följt honom genom hela den konstnärliga karriären. Perspektiv, korrekt avbildande och motivets uppbyggnad är alla viktiga komponenter i Tonys konst som han kallar modern realism.

 

Tony har under sina trettiofem år som konstnär fördjupat sig inom sin teknik. Han lägger en grund i akryl på duken för att sedan bygga på med oljefärg i flera lager. Han arbetar med både pensel och palettkniv, där den senare skapar intressanta ytor med blänkande kvaliteter. Motivets konturer förstärks och förhöjs sedan med svart krita.

 

“Man utvecklas som konstnär och målare under åren”, säger Tony. “Jag märkte på 90-talet att jag fick nya influenser. Ljus, noggrannhet och kontraster utvecklades, och att få ett djup i målningen blev viktigare i mitt arbete”.

 

Med en utbildning som litografiker i bagaget gick han efter hand över till att arbeta som illustratör där hans verk förekom i tidningar och böcker. Tony tar även regelbundet emot beställningar för utsmyckningar i både offentlig och privat miljö. Utsmyckningarna består av väggmålningar med akrylfärg som sedan slutlackeras.

 

Tonys ateljé ligger i Majorna i Göteborg, på Älvsborgsgatan. Där tar han gärna emot besök på beställning.

 

Som ordförande i konstnärsorganisation “Konstnärsalliansen” arbetar han nära många kreatörer i hela Sverige. Han har tydligt märkt hur Coronakrisen påverkat kulturarbetare i Sverige och Europa. Nu börjar dock restriktionerna släppa och förutom utställningen på Artportable kommer Tony Roos tavlor att visas framöver på bland annat Eksjö museum, Galleri Mullback och Väsby konsthall.