Thomas Ruuths digitala expressionism strävar efter att utforska de brännande frågorna i vår samtid. Nu har hans verk uppmärksammats i Europa och under våren väntar en stor utställning i London.

Det var i november förra året som konstnären Thomas Ruuth blev kontaktad av en italiensk konstgrupp som ville ställa ut hans verk i London. Utställningen kommer att ske under våren i en utställningshall vid Themsen.

– De hittade mig via Artportable och blev framförallt intresserade av mitt verk Art-ificial. Här utforskar jag temat AI och inspirerades av filmen Ex-Machina. Vi närmar oss brytpunkten för ett eget medvetande hos artificiell intelligens… men ingen vet när.

art-ificial

Thomas Ruuths konst är både lätt att känna igen och har alltid ett budskap. Han beskriver sin konstnärliga process som grundad i intuition och spontanitet. En utforskning av det okända, en bearbetning av vad som händer runt om i världen.

– Konst behöver såklart inte alltid vara politisk, men helt likgiltig tycker jag inte att den ska vara. Jag vill inte att det ska bli strikt och dogmatiskt utan jag vill att mina verk ska väcka tanke och inspiration.

Under 2020 producerade Ruuth i en otrolig takt – inspirationen verkade aldrig ta slut vilket resulterade i fler än ett verk i veckan. En effekt av att något som kan kännas osannolikt händer och ställer om allas liv.

– Jag har hunnit göra fem stycken verk nu i februari, bland annat med inspiration av stormningen av Kapitolium i USA. Men eftersom jag har gjort så många under det senaste året, tror jag att jag måste laddas om lite nu.

stop_ruuth

Blir det tungt att behandla de här, ofta jobbiga, samhällshändelserna i konsten?

– Ja, ibland kan det bli lite för mycket. Men det är även en slags bearbetning kan man säga. Man blir ju både oroad och förbannad på vissa grejer. Det kan få utlopp i konsten.

Hur går det till när du skapar ett verk?

– Att genomföra varje verk är nästan som en resa. Man upptäcker fler grejer under resans gång och vet inte riktigt hur det kommer att sluta. Jag börjar med en ganska grov skiss, och använder mig av egna fotografier för att skapa min vision. Sedan är det uteslutande Photoshop jag arbetar med, det blir ett arbete med lager på lager.

Pandora_Skrap

”Pandora” och ”Skräp” av Thomas Ruuth.

Ruuths digitala fotokonst, eller digitala expressionism som han beskriver det, har alltid något att säga medan hans foton är mer lugna och meditativa. I hans verk Skräp har Thomas funnit inspiration i simpelt köksavfall. Här vill han visa på att det finns potential för inspiration, spontanitet och intuition var som helst. Att regler är till för att brytas och att konst aldrig får bli tråkigt.

– Jag vill att varje verk ska vara annorlunda, att inget verk får likna det andra. Det blir trist om man stannar upp på ett ställe, även om man använder sig av samma teknik vill man såklart utvecklas. Det är en process, en slags evolution.

korridor_ruuth

Upptäckt fler av Thomas Ruuths digitala fotokonst i hans portfolio.