Melankoli är en ovanligt svår känsla att sätta ord på. Den återfinns i alla konstformer och genomsyrar alla möjliga situationer och lägen. Melankoli och vemod har en särskild plats i det skandinaviska och nordiska kulturarvet. Det är en sinnesstämning som hängt över konstnärer, ibland som en våt filt och ibland som en källa till kreativt utlopp.
Något vi med säkerhet kan säga om melankoli är att den syns och visuella uttryck erbjuder ett särskilt sätt att hantera den. Här visar vi upp en rad av konstnärerna hos Artportable som uttrycksfullt fångar sinnesbilden av den skandinaviska melankolin.

 


Annkristin Bäckström

 

I svensk och skandinavisk konst har havet en speciell plats. Det alltjämt närvarande havet har inspirerat, skrämt och förtjust människor i alla tider. Ann-Kristin Bäckström slår med sina svartvita fotografier an en ton där den ambivalenta inverkan havet har på oss människor får en central plats. Bäckström har en bakgrund som frilansfotograf med naturfoto som arbetsområde och naturen är ett återkommande tema i hennes fotografier.

Se Annkristin Bäckströms portfolio här

 


Eva Ax Riise

 

 

I Eva Ax Riises grafik och fotopolymer hittar konstnärinnan vemod både i storstaden och naturen. Just det här verket visar upp staden och staden som en plats för melankoli. Bland Ax Riises verk finner vi färg såväl som monokroma kontraster, alltid med ett genomgående vackert minimalistiskt uttryck.

Se Eva Ax Riises portfolio här

 


Karin Størdal

 

Karin Størdal påkallar i sina målningar en särskild vemodig stillsamhet som hon finner inspiration till i omgivningen kring norska Moss där hon är baserad. Naturen och havet är motiv som gör sig påminda även i Størdals oljemålningar.

Se Karin Størdals portfolio här

 


 

Fredrik Lindegren

 

Med Fredrik Lindegrens bläck- och spraykonstverk tar sig en introspektiv form av melankoli uttryck. Snarare än den betänkande melankolin som den skandinaviska naturen framkallar är skådeplatsen för Lindegrens målningar det inre.

Se Fredrik Lindegrens portfolio här

 


 

Raimo Mattson

 

I Raimo Mattssons verk från 2019 befinner vi oss återigen vid havet. Målningen kallad ‘I Skärgården’ verkar inom den långt gångna traditionen av konstnärer som inspirerats av skärgården. Som bakgrund till sin konst nämner Mattsson sin uppväxt på Åland, “människans inre” och “de tysta sanningarna”; inspiration som tacksamt tar sig uttryck i stillsamma kontemplationer som Mattssons akrylmålningar.

Se Raimo Mattsons portfolio

 


 

Marit Manfredsdotter

 

Marit Manfredsdotter anger “den nakna sanningen” som inspiration till sina dokumenterande fotografier. Manfredsdotter, som bor i norra Norge, letar i sina bilder efter historien som går att hitta precis utanför din dörr. Som en konsekvens av denna dokumenterande ambition visar de monokroma fotografierna upp, bland andra emotioner, det vemod som finns i människors vardag.

Se Marit Manfredsdotters portfolio här