Det syns i hennes konstverk. Pia Lilenthal har under sina verksamma år utvecklat en fri inställning till sitt skapande. I hennes verk blandas screentryck med akvarell och akryl där ingen teknik är för komplicerad eller simpel för att få ta plats.

 

Du ställer just nu ut dina verk i Artportables showroom. Hur kom konst in i ditt liv från första början?

– Konsten kom in tidigt, en barndomsväns familj var konstintresserad och hos dem fanns mycket konst. Det var en inspirerande miljö. Men det tog lång tid innan jag själv började skapa. Många år senare blev jag störtförälskad i gatukonsten och allt vad den stod för.

 

Pia trodde länge att hon inte kunde måla, men i och med gatukonsten kom en frihetskänsla som gjorde att hon vågade uttrycka sig. När hon tidigt upptäckte Banksy fick hon upp ögonen för att målningar är så mycket mer än avbildande konst. Hon inspirerades av gatukonstens underfundiga ton och dess förmåga att uttrycka stora känslor på koncisa sätt.

 

– Med gatukonsten fick jag även upp ögonen för pop art och screentryck, den teknik jag började använda. Jag hade under många år jobbat med bildbehandling på datorn och jag började göra mina motiv och kompositioner på det viset och överförde dem till screenramar. Även Andy Warhol var en inspirationskälla med sina repetitiva tryck.

– Efter ett tag började jag med sprejmallar, stencil art, som många gatukonstnärer använder. Inspirationen kom självklart från Banksy men även Shepard Fairey, Don John, Pejac och Slinkachu med sina miniatyrmotiv.

 

 

Bland influenserna du nämner på din hemsida förekommer en hel del design, bland annat Charles och Ray Eames. Hur ser du på relationen mellan konst och design?

– För mig är båda ett artistiskt och kreativt uttrycksätt. Liksom musik. En känsla, funktion, upplevelse som vill förmedlas. Att jag nämner paret Eames är för deras nytänkande, att våga testa nytt och annorlunda. Samma känsla får jag för musik som är annorlunda och som slår stort. Jag tror att vi människor vill att det ”skaver” lite samtidigt som det finns harmoni. Det är då vi blir berörda.

 

Du tar upp musik som en del i din skapande process. Är musik en viktig del av ditt liv? Vill du dela med dig av någon särskild musik som är extra viktig för dig?

– Ja! Musik är så viktigt för rätt mood. Jag har fyra spellistor som jag varvar i ateljén:

  1. Nina Simone
  2. Episk filmmusik av kompositörer som Hans Zimmer, Yann Tiersen från filmer som Inception, The Imitation Game, Blood Diamond, Lion, Game of Thrones
  3. Min Sing-a-long-playlist med Johnossi, Vargas&Lagola, Girls in Hawaii, Hozier mm. Viktigt att ge sig tid att dansa också!
  4. En viktig ”Lista” är också att ha helt tyst. Vissa processer kräver tystnad.

 

 

Det syns i dina verk att du är en tekniskt skicklig konstnär. Hur har du hittat de tekniker du använder dig av och vad känner du dig mest bekväm med?

– Jag är autodidakt och har inte gått konstskola. Åren då jag studerade reklam, journalistik, projektledning m.m. fick räcka i skolbänken. Jag har lärt mig själv, gått kortare kurser men framförallt testat mig fram till den stil jag använder idag. Jag har aldrig sett den i andra målningar, det är ”hitte-på” som funkar för mig. Det är en blandning av stencil art och screentryck där jag adderar akvarell eller akryl. Min senaste serie tavlor, Pioneers, är målade i akryl men motiven är utskurna mallar av folieplast. Efter att jag penselmålat screentrycker jag olika mönster och detaljer ton-i-ton. Jag screentrycker med akrylfärg blandat med ett medie som gör att det torkar långsammare. Så att färgen går att tvätta ur ramarna. Det gör att jag kan blanda färgerna nära varandra och få den diffusa känslan som är jag. Varje motiv har flera lager av färger med detaljer som syns först när man kommer nära. Titta på ett av konstverken så blir det tydligare.

 

Grunden i Pia Lilenthals målningar är berättelserna. Varje verk berättar en story som Pia har hittat och inspirerats av och research är en viktig del av skapandeprocessen. Motiven blir en del av ett narrativ.

– Motiven hör ihop med idéerna. T.ex. mitt verk Pioneers visar kvinnliga piloter som var verksamma sent 1800-tal – tidigt 1900-tal. Hela idén bygger på deras mod, att de vågade följa sina drömmar i en tid när kvinnor skulle gifta sig och vara hemmafruar. Där ligger energin i komposition och färg. Motiven är kvinnorna. Here’s for the crazy ones är en serie målningar i akvarell och screentryck med motiv av parkourhoppare, personer som gungar eller sitter på en trädgren högt över en linje skyskrapor. Känslan är motivation, inte följa den vanliga vägen, att våga.

 

Hur går skapandeprocessen oftast till? Du skriver i din portfolio att idéer ibland kan finnas med dig under lång tid i form av skisser och anteckningar. Har du ett stort bibliotek av idéer?

– Idéer är det jag oroar mig minst för att de ska ta slut. Snarare att de kommer för många och för fort så att jag tappar farten i ett pågående projekt för jag hellre vill testa nytt. Sen är det inte alla idéer som blir en utställning eller en serie målningar. Ibland ser det bättre ut i mitt huvud än när det kommer ut på papper eller canvas.

– Att en idé får gå från en enkel skiss på en pappersbit till att bli en tavla har med tajming och mood att göra. Jag bygger upp en känsla som jag vill förmedla genom bilder, färgkombinationer, musik. Det kan vara en av idéerna som ligger på hög plötsligt känns extra spännande. Eller att en helt ny idé har fötts som inte kan vänta.

 

 

Sist men inte minst, vad händer härnäst? Har du några kommande projekt eller idéer som snart kommer få ta form? Har du några fler inplanerade utställningar?

– Corona har bromsat farten på utställningar men inte skapandet, jag har haft mer tid i ateljén än vanligt.

– Först två veckor med ett par tavlor i Artportables skyltfönster i sommar. I september är nästa utställning planerad som jag hoppas blir av, beroende på hälsoläget. Det är en samutställning på Uppsala Slott med guidade visningar av både konst och slottshistoria.