Hur ska jag kunna tjäna mer pengar på min konst? Det är nog en fråga många konstnärer ställer sig. Kanske har du sålt en del tavlor men många spekulanter är intresserade av samma verk. Kunderna kanske uppskattar din konst men tycker att de kostar för mycket? Om det här är fallet har Gothia Art Print lösningen för dig.

Peter Östergrens är mannen bakom Gothia Art Print, ett företag som kan erbjuda dig som konstnär gicléer – Fine Art Printing. Metoden gör det möjligt för traditionella konstnär inom allt från olja till blyerts att få fram högupplösta och skarpa bilder i små upplagor på olika papperskvaliteter.

– Min vision är att göra det möjligt för gemene man att köpa bra konst till en vettig peng. Och att hjälpa konstnärer att bredda sin verksamhet och nå ut till fler kunder. Det är en win win-situation för alla parter, säger Peter Östergrens.

Peter Östergren är uppvuxen utanför Linköping och det var när han började på en folkhögskola efter gymnasiet som han upptäckte fotografin. En kompis introducerade honom för mörkrum och han köpte en systemkamera och ett objektiv bara några månader senare.

– Jag jobbade en period inom industrin, men utvecklade fotografin vid sidan av. Jag tog mest porträttbilder i naturliga miljöer. Jag fotade nästan bara i svartvitt och framkallade bilderna hemma.

35 år gammal startade Peter Östergrens eget och satsade helhjärtat på fotografin. Han gick kurser i bildbehandling och ljussättning. Han tog alla möjliga uppdrag, allt från att vara bröllopsfotograf till att fotografera maskiner för industriföretag. Idag har han belönats med både Gesällbrevet och Mästarbrevet för sin fotografi.

– Fotografi handlar om att jobba med ljus. Fotografi betyder att måla med ljus. Av kurserna fick jag mina grundläggande kunskaper att jobba och sätta ljus i en fotostudio. När man har lärt sig grundreglerna, det är då man kan bryta mot dem.

Det Peter verkligen uppskattar med sitt arbete är att han ständigt har möjlighet att utvecklas. Efter några år inom yrket som fotograf började han att gå utbildningar i högkvalitativa utskrifter, vilket lade grunden för företaget Gothia Art Print.

– Jag fascinerades av hur fina utskrifter man kunde göra med högkvalitativa papper och bläck med bra pigment. Jag startade upp ett eget företag för 6 år sedan och står personligen för alla delar i processen. Det är verkligen ett hantverk!

På Gothia Art Print har Peter en personlig kontakt med konstnärerna som han arbetar med. De får komma och besöka honom i hans studio, i Väderstad, och noggrant diskutera vilket verk de vill göra en giclée av. Efter att Peter har fotograferat av verket, kalibrerat det med en färgkarta och gjort några testutskrifter får konstnären komma tillbaka och vara med när han gör grundjusteringarna. När bilden är klar så skrivs den ut, signeras, numreras och förses med vitgravyr- stämpel. Ett äkthetsintyg skickas med varje bild.

– Kvaliteten på de här bilderna är fantastisk! På skrivaren som jag har, i kombination med papperna jag använder, är livslängden på gicléerna 75-150 år. Gicléerna gör sig inte rättvisa att se på internet. De måste ses i verkligheten.

De här avancerade utskrifterna är gjorda på certifierat papper, med certifierad printer och bläck för att kunna garantera utskriftens kvalitet. För att de ska kunna kallas Fine Art print krävs att de är utförda på syrafritt akvarellpapper samt med pigmenterade färger.

Gicléemetoden föddes i USA och Frankrike och kräver långtgående kunskaper om både färghantering, datorhantering och inte minst kommunikation med artisten. En av grundförutsättningarna är att ha ett bra färgseende och att vara otroligt noggrann. Det är sannerligen ett hantverk som Peter Östergrens ägnar sig åt.

– Det är väldigt svårt att fotografera av en tavla. Om jag ska fotografera av en oljemålning är det viktigt att belysa den rätt så att penseldragen syns. Det har hänt att personer kommit fram och vill känna på gicléerna. Det är verkligen ett hantverk från fotografering till färdig produkt.