Längtar du efter att bredda dina vingar inom konsten? Utanför Luleå ligger Sunderby Folkhögskola, som är en av Sveriges största konstskolor och erbjuder flera konstutbildningar. Här har du chansen att uppfylla din dröm.

Konstskolan grundades år 1963 av Roland Larsson och har sedan dess fortsatt att utvecklas och växa. Det startade med 12 elever på Konstskolan – en ny utbildning som skulle bli allt mer populär inom konstkretsar som idag har utbildad stora delar av Norrbottens konstnärer. Idag tar de in ungefär 75 personer på Konstskolan och har ett gediget sätt att arbeta och ge alla elever en bred erfarenhet. Utöver Konst årskurs 1 och 2 så har de bland annat yrkesutbildningar i konstnärligt arbete och konstpedagogik. Även färg, form och inredning är något de erbjuder, där du kan välja mellan 25 % på distans eller 100 % på plats.

Ida Stridsman är elev och läser sitt andra år på Konstskolan. Hon berättar att det på skolan finns en fantastisk gemenskap, både mellan lärare och elever, där alla kan lära sig av varandra. Det är en fin blandning mellan personer i olika stadier i livet och då också olika erfarenheter att ta del av sinsemellan.

– Jag tycker väldigt mycket om sättet vi arbetar här på skolan. Jag kommer från gymnasiet för bara några år sedan, och det är sådan skillnad i arbetssättet här. Det är mycket mer självständigt men man får också den hjälp man behöver, berättar elev Ida Stridsman.

Sunderby Folkhögskola arbetar med begreppen upptäcka – uppleva – ta ställning i alla sina utbildningar, vilket bidrar till att fortsätta skapa utveckling hos eleverna.

– Det handlar mycket om den pedagogiska delen, hur vi ska arbeta med den. Att upptäcka materialet, lära känna materialet och ta ställning till det. Just för att hela tiden utvecklas – det är den konstnärliga processen vi jobbar med. Det är egentligen hela vägen tillbaka till Roland Larssons tid, förklarar Madelene Hansson, rektor på skolan.

Madelene Hansson, rektor.

Oavsett om du ligger på nybörjar- eller yrkesnivå så finns det något som passar de flesta. Skolans breda kompetens och engagerade lärare med egna konstnärsintressen ger dig en stabil utbildning med allt du kan tänkas behöva inom ditt intresse eller yrke. Kanske vill du ha en fin grund för att sedan studera vidare, vilket utbildningarna också passar bra för.

Viktoria Pettersson är lärare på Sunderby Folkhögskola, och undervisar i keramik, skulptur och har även hand om det som kallas för Designblocket. Hon förklarar blockens betydelse på skolan.

– Vi kallar sättet vi arbetar för block. Vi har elva olika verkstäder. Ettorna jobbar tre veckor i varje verkstad, där de lär sig grunderna i teknik, handlag och material för att de ska förstå hur de ska jobba med olika material och lära sig hantera det. Man får tid att fördjupa sig. Den egna processen är väldigt viktig, att man hittar sitt eget konstuttryck eller åtminstone börjar nosa på det i ettan. I tvåan får man nio veckor i varje verkstad, med tid för att specialisera sig. Då får man välja två till tre verkstäder för fördjupning och för att arbeta mer självständigt, förklarar Viktoria Pettersson, lärare.

Fotograf: Anders Alm

Vad är det som gör just era utbildningar så bra?

– Sättet vi arbetar på, med begreppen, i kombination med erfarenhet och duktiga pedagoger. Det är ju på något sätt där som grunden läggs. Vi tittar mycket på kompetensen hos pedagogen, vad de har för inriktning för att få bredden i och med att vi har så många olika ateljéer. Vi har bland annat keramik/skulptur, trä/metall och digital bild/foto. Det är viktigt att man får alla grunder för att kunna utvecklas. Jag tror att det är det – en bra utbildning i grund och botten, säger Madelene Hansson, rektor.

Lärare Viktoria Pettersson svarar också på varför man ska söka sig till just dem, och även hon trycker på den fina gemenskapen som finns bland lärare och elever i skolan.

– Vi är en av Sveriges största konstskolor och det är för att vi har väldigt många verkstäder och olika tekniker som man lär sig. Det är ganska unikt när det gäller folkhögskolor. Sedan har vi den här pedagogiken som Roland Larsson grundade – upptäcka, uppleva, ta ställning. Alla de delar som är i dem tre orden går in i varandra under processen, att man jobbar aktivt med att upptäcka material. Den pedagogiken är ganska unik jämtemot andra folkhögskolor. Som Ida säger så är det också gemenskapen, den bredd som vi har här. Vi har otroliga erfarenheter under taket, både bland deltagarna och lärarna. Det är väldigt roligt att arbeta här som lärare, jag lär mig ju hela tiden jag också. Det är ett fint samspel mellan alla, säger lärare Viktoria Pettersson.

Fotograf: Anders Alm

Skolans lärare har alla någon form av kreativt skapande på sidan av, och en del arbetar endast deltid just för att de ska kunna vara skapande konstnärer som själva får fortsätta utvecklas. Vid rekrytering känns det viktigt att läraren ska ha dels pedagogisk erfarenhet, dels en ämneserfarenhet och bredd. Det här gör att de som jobbar tillsammans med eleverna i skolan kan ge en trygghet och säkerhet med rätt form av feedback.

Hur gör ni för att fortsätta utvecklas som skola?

– När man tittar på konstdelen, där de som är aktiva vid sidan av får ett brett nätverk. Det kan vi som skola ta del av. Just nu utbildar vi all vår pedagogiska personal i folkbildningens didaktik bland annat, men det här är ju också människor som är aktiva i konstnärs-Norrbotten i olika föreningar där de får ut väldigt mycket. Generellt så är det nätverket som finns här som är en förutsättning för utveckling, berättar Madelene Hansson.

Om du vill veta mer om skolan och deras utbildningar, eller kanske söka till din framtida skola, så klickar du dig in på deras hemsida där du enkelt kan söka dig vidare till allt du vill läsa om. Du har dessutom chansen att söka till Konstskolan årskurs 1 och Färg, form och inredning som har sista ansökningsdag den 1 juni!