Efter att en vän bjöd med henne på en resa till Uganda hittade Maria Järund sin stora inspiration. Under resan fann Maria en ny värld att fotografera och sedan dess har hon ägnat sig åt att fånga djur och natur på bild. ”Andra vandrar eller kajakar för att uppleva att inre lugn, jag har mina kameror och vilda djur” förklarar Maria.

 

Vad har du för bakgrund och hur kom det sig att du började med fotografi?

– Jag kommer inte riktigt ihåg när jag började fotografera men den första systemkameran jag fick låna var en Nikon F2 när jag var i 15-årsåldern. Den hade ett väldigt bra teleobjektiv och jag hade mina klasskamrater och min familj i fokus. Teleobjektivet gjorde att jag kunde fånga naturliga ansiktsuttryck vilket uppskattades av mina modeller!

 

Det var när Maria flyttad tillbaka till Sverige från Dublin, där hon studerat medicin ett antal år, som hennes fallenhet för fotografi fick ta sig uttryck på allvar.

– När jag flyttade hem till Göteborg igen anmälde jag mig till alla fotokurser som fanns. En Durst-förstoringsapparat med tillbehör införskaffades och badrummet i min lilla lägenhet gjordes om till fotostudio varannan helg. Under den tiden var jag fascinerad av människor i utkanten av det vanliga sociala livet. Det blev alster av mörka pubar och fattigdom. Nästan alla ville bli fotograferade – något som förvånade mig.

– Sedan när den digitala kameran kom tappade jag intresset i flera år, alla fotograferade sig själva, sina vänner och sin mat. Jag bytte hobby och hade den stora turen att få praktisera hos guldsmeden Stig Granlund på Atelier Ajour. Där var jag två dagar i veckan i närmare 10 år men det tog lång tid innan mina verk blev godkända av Mäster.

 

Allt detta gav Maria erfarenheten att blomma ut som fotograf. Det uttryck Maria arbetar med just nu fann hon i Uganda.

– En dag frågade en vän om jag inte skulle ta och följa med till norra Uganda vid Murchison Falls och där fann jag min nya värld. Jag har alltid haft ett djurintresse och tog hem alltifrån möss till Chinchilla som ung, men det här var något helt annat.

 

 

Finns det några särskilda fotografer du inspirerats av?

– När det gäller fotografer jag beundrar och lär mig av är exempel Brutus Östling, Thomas Vijayan, Bence Mate och Hendri Venter som också är en fantastisk guide.

 

Djurvärlden har en central plats i dina fotografier, vad har du för relation till naturen och djurvärlden?

– Jag benämner mig naturfotograf, men wildlifephotographer stämmer bättre i och med att landskap inte tilltalar mig lika mycket som vilda djur gör. Landskap är väldigt vackra att uppleva live, men som stillbild ger det mig inte lika mycket. Djur däremot är rörliga och helst fångar jag ett ögonblick där det oväntade händer något. Det är samma sak med fåglar, det är svårt att ta bra foton på fåglar i flykt eller jakt och det är en utmaning som jag också tycker om.

– Andra vandrar eller kajakar för att uppleva att inre lugn, jag har mina kameror och vilda djur.

 

I dina fotografier förekommer platser i hela världen, är resande en viktig förutsättning för ditt konstnärliga uttryck?

– Om jag hade bott i Zambia hade inte resandet i sig varit viktigt, det är många timmars resa varje gång jag åker från Sverige och det blir mer och mer påfrestade med åren. Men det är framförallt stora utrotningshotade djur som är min passion och det har vi inte så många här.

– Vi som turister eller fotografer bidrar till minskad tjuvjakt och det är oroande nu under Covid-19 pandemin att tjuvjakten ökar igen. Vi bidrar också till att skolor och sjukvård bedrivs i byarna runt safarilodgerna samt jobbmöjligheter för den lokala befolkningen. Klimatkrisen gör det tveeggat att resa – jag har beslutat mig om färre resor men att stanna längre i det land jag besöker i framtiden.

 

Har du något specifikt du vill säga om motiven i dina verk? Hur väljer du vad som ska få ta plats?

– Motiven är djur i alla dess former, kanske med undantag av insekter!

– Jag reser nästan enbart med andra fotografer nuförtiden. En vanlig safari åker man från djur till djur, men stannar inte så länge vid varje plats. Fotograf-inriktade resor är motsatsen, vet vi ungefär var till exempel vildhundarna dagvilar så vandrar vi och sätter oss på behörigt avstånd. När vi ser att vi är accepterade kryper vi lite närmre – det kan ta några timmar. Belöningen är att se vuxna hundar leka och uppfostra sina valpar. Kan jag fånga den känslan i en bild eller två så var det en fantastisk eftermiddag.

– En annan viktig sak är ljuset, vilket man kan se på flera av mina bilder. Detaljer tycker jag också om, bara öronen på två elefanter, mönster i hud eller päls. Glaciärer är också en favorit, färgerna, det icke-stationära och djurlivet ikring.

 

 

Finns det något som inspirerar dig särskilt just nu?

– Just nu med pandemin som råder händer inte så mycket men att resa till Svalbard igen lockar och är troligtvis det resmål som kommer vara tillgänglig först i relation till de Östafrikanska länderna som jag brukar resa till.

 

Sist men inte minst, vad händer härnäst? Har du några kommande projekt eller idéer som snart kommer få ta form?

– Jag hade tidigare planerat en utställning i Gamla stan, men den får skjutas upp till i höst. Jag kommer att jobba mer aktivt med Instagram för mitt företag RAWNATURE och färdigställa en hemsida.

 

Du kan se Maria Järunds fotografier ställas ut i Artportables showroom på Åsögatan 176 under början av augusti.