Att köpa en målning för någon hundralapp i en antikaffär för att senare få reda på att den är värderad mycket högre är en dröm för många. För en investerare blev den drömmen till verklighet. Den ryska miljonären Dmitry Rybolovlev är en van konstinvesterare, men han trodde att han hade blivit lurad när han betalade 127,5 miljoner dollar till den schweiziska konsthandlaren Yves Bouvier år 2013. Tavlan som köptes var Leonardo da Vincis “Salvator Mundi”. Att det faktiskt var en bra investering stod klart när tavlan såldes för 450,4 miljoner kronor på aktionshuset Christies. 

Att köpa konst är enkelt, men det är svårt att sälja

Efter Rybolovevs försäljning väcktes intresset för konst som investering över hela världen, men det finns mycket som man bör känna till för att lyckas med konsthandel. Idag finns det tillgång till många olika former av konst och flera konstnärer säljer sina konstverk genom egna hemsidor, gallerier eller butiker. Att köpa konstverk på auktion är också enkelt, för alla som har god kreditvärdighet kan lägga bud helt anonymt. För mer information om hur en konstinvestering bör gå till kan du läsa mer här: https://www.finanstips.se/konst/.

Att sälja sina inköpta konstverk är mycket svårare. Gallerier är vanligtvis ovilliga att sälja konst som de redan har sålt en gång, för de tjänar mer pengar genom att sälja nya alster från samma konstnär. Auktionshus vill bara sälja välkända namn, så konstnärer som inte är i ropet eller konstnärer som ännu inte har gjort sig ett namn är inte intressanta. De flesta som säljer konst har redan ett nätverk av välbärgade investerare med ett etablerat intresse för konstinvesteringar.

Konstpriser stiger globalt

Om du är intresserad av konst kan det trots allt vara värt att investera. Enligt den amerikanska organisationen Art Market Research har priset för konst stigit mer än 1000 procent de senaste 40 åren. De senaste åren har priset stigit kontinuerligt med 25 procent eller mer. Siffrorna har lett till att både små och stora investerare har startat sina egna, privata samlingar. Många fonder inom konstinvestering har också öppnat upp och dem kan man investera i genom den vanliga börshandeln. Att undersöka marknaden är a och o, oavsett om du vill köpa fonder, starta din egen samling eller bara köpa ett par tavlor för att dekorera ditt hem. Om du har en investeringstid på minst tio år kan konstinvesteringar vara rätt väg att gå.