Vem skulle inte vilja äga en tavla av Claude Monet? Det ville Charlotte Herczfeld också, men… så beslöt hon sig för att utbilda sig hos konstnärer som studerat under efterföljare till Monet och hans krets. Hon har sedan dess upptäckt en egen lite mer formfast konststil genom studier hos Moneteleven Henry Hensches efterföljare samt influenser från spanske Joaquin Sorolla. 

Varför fastnade hon för just impressionismen? Den är vacker och tidlös, och den ger henne friheten att undersöka och skapa mycket varierade motiv. Charlotte målar med oljefärg och torrpasteller, för hon känner att de är bäst för att få fram intrycken av ljus och skugga. Sättet att arbeta med ljus och färg är den röda tråden i Charlottes måleri snarare än motiven. I hennes verk kan du upptäcka att svart färg inte alls behövs och att även skuggorna visas bestå av skimrande ljus, fast lite mer dämpat. Ibland lägger hon in humoristiska inslag, och i serien med venetianska masker finns det ett underliggande tema, som hittills ingen listat ut. 

Det var under sina studier i konsthistoria som Charlotte bestämde sig för att seriöst börja ägna sig åt konsten. Under ett besök på en bokhandel i Helsingfors hittade hon en bok med underbara konstverk av en amerikansk konstnär, som efter lite undersökande visade sig bo i samma stad i Kalifornien som en vän till Charlotte. Hon åkte till USA för att gå en kurs för denna konstnär och det blev starten på ett nytt kapitel i hennes konstnärsresa. Genom kursen fick hon kunskaper om impressionistiskt måleri både med torrpastell och olja. Att måla impressionistiskt, och med torrpastell, är något som inte levt kvar i Sverige på samma sätt som det gjort i USA, England och Frankrike. Charlotte har verkligen fastnat för arbetssättet och moderna pastellpapper med en rejäl gräng, eftersom det öppnar upp för att faktiskt måla på papper, inte bara teckna. 

Besök Charlotte Herczfelds portfolio på Artportable! 

Charlottes förebild Monet hade alltid en liten ask torrpasteller och ett block i fickan för att kunna skapa närhelst han stötte på ett passande motiv. Torrpastellens fördel är att det inte är ett kladdigt material. Istället är det rent pigment, samma som i andra färger, men utan en bärare som olja, akryl eller vax. Pigmentet har bara formats till kritor för att kunna användas på ett smidigt sätt. Arbetet med torrpastell innebär att man blandar färgerna optiskt genom att lägga olika nyanser bredvid eller ovanpå varandra. Denna illusion av färger ihop ger ett vackert skimrande intryck. Charlotte upplever att en blandad färgnyans med olja eller akryl ger ett plattare intryck. För hennes impressionistiska stil passar torrpastellens lager-på-lagerteknik bättre. 

Charlotte målar föreställande med fokus på ljus och färg. Den glädje som hon själv känner när hon målar upplever hon att betraktare också känner av. De starka färgerna gör att de sticker ut, och hon får ofta höra av köpare att de verkligen piggar upp i deras hem och gör dem glada. Då känner hon att hon lyckats. Charlotte håller även kurser, vilket hon tycker är givande och roligt. Hon planerar att hålla ytterligare en kurs till hösten. 

Att hon hittade konstboken i bokhandeln i Helsingfors var en viktig händelse i hennes konstnärsresa. Det fick henne att inse att det fanns någon nu levande konstnär som faktiskt kunde lära ut dessa tekniker. Impressionismen gick från att vara något hon förknippade med museer till att bli en aktiv del av hennes liv i och med kursen i USA. En annan milstolpe i Charlottes karriär var när hon blev kontaktad för att måla ett porträtt av den första svenska katolska kardinalen. Hon hade åtta år tidigare haft en utställning i deras lokaler och när det blev dags att porträttera kardinalen kontaktade de henne. Det var en stor ära att få detta uppdrag, som gav henne känslan av att vara med och skapa historia. Hon kände sig även smickrad och hedrad att hennes utställning hade blivit så väl ihågkommen under lång tid. Charlotte målar regelbundet beställningsjobb i olika utsträckning. Hon är förtjust i att skapa porträtt eftersom hon gillar utmaningen i att få fram personligheten i målningen. Även i ett formellt porträtt som kardinalens lyckades hon förmedla hans särdrag och låta personligheten lysa igenom. Målningen var något mer dämpad än hennes vanliga verk så att den skulle passa sammanhanget. Professionalitet och att tillmötesgå kundens önskningar är det som gör skillnaden mellan fritt skapande och beställningsjobb men båda arbetssätten har sina fördelar, enligt Charlotte.

Charlotte fokuserar framöver på att nå ut till en bredare publik och att dela med sig av sitt måleri till så många som möjligt. Hon kommer att fortsätta att måla fler tavlor med italienska masker då hon upptäckt att de gör starkt intryck på betraktarna. De stilleben hon länge målat fick i och med inkluderandet av maskerna ett slags uttryck och agerande, en mänsklig touch. Hon ser fram emot att utforska dessa motiv mer framöver, dessa ”levande stilleben”.  

Charlotte Herczfeld ställer ut i Artportables showroom 9-16 mars