Damian Rivera Vasquez arbetar till vardags som tatuerare i den egna studion Black Damian Tattoo. Vid sidan av tatuerandes skapar han konst inspirerad av folklore från Ecuador.

Damian Rivera Vasquez får dagligen uppskattning för sitt arbete i den egna tatueringsstudion Black Damian Tatroo. Vid sidan av arbetet som tatuerare utnyttjar han lediga luckor till att bygga sitt konstnärsskap – med stora uttryck och teman i tavlor som drar blickarna till sig.

– Jag har inte möjlighet att ägna mig helt åt min egen konst. Jag gör det under ledig tid som blir över. I mitt måleri arbetar jag med akvarell – på ett sätt som är mer explosivt och dramatiskt än det mesta akvarellmåleriet man ser, vilket också gör människor intresserade.

Inspirationen till det dramatiska och berättande måleriet kommer från folklore i Ecuador – från föreställningar om det fantastiska och övernaturliga, som sprids genom muntlig tradition – med traditioner från urinvånare och spanjorer.

– Det är ganska häftigt med all den inspiration jag hittar. Jag hämtar exempelvis inspiration från en fest som pågår från 1 till 6 januari varje år i Ecuador. Det är en parad där man dansar i protest mot conquistadorerna som kom till Ecuador. Motivet är tacksamt att plocka från eftersom människor tar sig an olika roller och klär upp sig till djävular eller clowner och så vidare. Hela paraden skapar en historia som jag vill berätta om i min konst.

Se mer på Facebook

Det var också i hemlandet Ecuador som Damian inledde sitt konstnärskap i tidig ålder.

– När jag var 11 och var på väg hem från skolan i staden Baños där jag kommer ifrån såg jag en konstnär som målade med akvarell. Eftersom jag stod och tittade så frågade han mig om jag var intresserad av konst. Jag sa att jag var intresserad och han erbjöd sig att börja undervisa mig – Carlos Vicente Andrade hette han och var en duktig konstnär. Jag gick hos honom i två år och det var hos honom jag lärde mig att måla akvarell. 

– Sedan dess har jag gjort 28 utställningar i Ecuador. Jag kom till Sverige 2002 och jag har gjort några utställningar här. Men jag har inte kunnat ha samma fokus på konst. Här i Sverige började jag arbeta på ett tvätteri och när jag sedan började med tatueringar och öppnade min egen studio var det ett sätt att närma mig konsten. Idag har jag mycket jobb som tatuerare men utnyttjar luckor och fritid till att måla.

Just nu förbereder sig Damian inför en utställning 2020 i staden Baños i Ecuador där han byggt upp utställningslokaler och berört många människor med sina verk.

– Målet är att hålla mig så aktiv som möjligt. Jag älskar konst och att få ställa ut mitt måleri är att sätt att lyfta fram det som glöms bort i dagens samhälle – det som finns djupt inne i oss från tidigare generationer. Mina planer är att organisera en utställning vartannat år i Baños i ett galleri som jag har skapat. Utställning till 2020 ska handla om traditioner i Ecuador.

– Jag vill bygga upp ett bra galleri i Ecuador och fortsätta ha min tatueringsstudio i Sverige. Jag känner mig nöjd att jag kan driva mitt företag och samtidigt lägga tid på måleriet.

Kort om Black Damian Tattoo

Som tatuerare får Damian inspiration från en rad olika källor samt kundernas önskemål. Tekniken han använder sig av är Black and Gray. Måleriet och tatueringarna går hand i hand och kunderna uppskattar det personliga bemötandet. Läs mer om studion