Hasardspel och konst går kanske inte alltid hand i hand, men under åren har till och med några av de stora mästarna målat bilder med kortspel i fokus. Något vi tänkte titta närmare på i den här artikeln.

De senaste åren har vi sett en explosion inom spelindustrin. Nu pryder reklambilder spel- och bettingsidor busskurer så väl som våra dagstidningar. Staten har till och med valt att omreglera sitt eget spelmonopol, vilket har lett till att ännu fler nya casinon har etablerat sig på den svenska marknaden. 

Detta kan kanske kännas som något av en “nyhet” för oss i dagens Sverige, men spel om pengar har givetvis funnits sedan urminnes tider. Redan de gamla romarna kastade tärning och långt innan dess användes benbitar efter samma princip i Mesopotamien. 

Ett sådant långt förhållande till spel har givetvis gjort nedslag även i vår konsthistoria. Detta är kanske som mest självklart i musikens värld, där det finns otaliga låtar om spel och kärlek, men även inom måleriets ramar har hasardspelet gjort avtryck. Den som är nyfiken på att själv testa sina kunskaper i kortspelens kortspel, kan klicka här för att få en utförlig lista på spelsidor. Nedan följer en handfull berömda målningar där spelandet står i fokus. 

Falskspelarna av Caravaggio 

Det råder ingen tvekan om att Caravaggio är en av historiens främsta konstnärer, med sina dramatiska oljemålningar som ofta avbildar människans mörkare drag. Denna italienske pionjär föddes 1571 och blev bara 38 år gammal. Runt 1594 färdigställde han sin berömda målning Falskspelarna, där vi ser två pojkar spela kort med varandra. Den ena av dem håller ett par extra kort bakom ryggen, medan en tredje man signalerar vilka kort motståndaren har. 

Slagsmål mellan kortspelare av Jan Steen

En annan berömd målning där spelkorten är i fokus är Holländske konstnären Jan Steens klassiska verk Slagsmål mellan kortspelare. Som vi ser i den detaljrika målningen blir det blodigt allvar när en av spelarna drar en kniv. Den som har ett öga för detaljer noterar kanske också att det ligger ett utslaget backgammonspel intill bordet. En intressant kuriosa är att backgammon är ett flera tusen år gammalt spel. Den äldsta kompletta versionen har hittats i nuvarande Iran och beräknas vara närmare 5 000 år gammalt.

Kortspelarna av Paul Cézanne

Under 1890-talet gjorde den impressionistiske franske konstnären Paul Cézanne en fem målningar, som går under samlingsnamnet Kortspelarna. Motiven är snarlika och skillnaden ligger främst i att miljöerna varierar och detaljrikedomen blir mer och mer sparsmakad för varje tavla i serien. Den mest kända är den andra målningen, där vi ser två män spela kort vid vad som ser ut att vara ett restaurangbord. Denna målning värderas idag till ett värde på hela 334 miljoner dollar. 

De pokerspelande hundarna av Cassius Marcellus Coolidge

Det finns en hel del målningar med kortspel i fokus, men de kanske mest berömda “pokermålningarna” av de alla är nog ändå Cassius Marcellus Coolidge serie med De pokerspelande hundarna. 

Coolidge, som började med att måla skyltar för att sedan gå över till att sälja humoristiska och ofta satiriska teckningar till olika tidningar, brukar kallas för “den kändaste amerikanska konstnären du aldrig har hört talas om”. Vilket förmodligen är sant. Hans 18 målningar på kortspelande hundar har letat sig in i populärkulturen, även om hans namn inte riktigt följde med på vägen. 1894 gjorde han sin målning Poker Game, som i november 2015 såldes för 658 000 dollar.