Ett virrvarr av siffror kan förvirra de flesta och skapar ofta ett motstånd när det kommer till att starta eget företag. Det finns dock människor som är utbildade just för att hjälpa dig med att komma igång med din dröm. En av dem är Tomas Grahl som i grunden är civilekonom och idag jobbar med allt mellan ekonomi, bokföring och även juridik. Han brinner för att vara hängiven sina kunder och ser fram emot att hjälpa fler till exempel kulturarbetare att komma igång med sitt bolag.

Har du, som så många andra, gått i tankar på att uppfylla din dröm men känt dig begränsad på grund av bristande vetskap om hur det går till när man startar eget? Kanske har du utvecklats inom din konst och längtar efter att gå ett steg längre. Att då behöva stressa över den ekonomiska delen kan bli något av en stoppkloss, inget konstigt med det. Ingen kan allt och då är det fantastiskt att kunna lämna över den delen till någon du kan lita på. Tomas har 25 års erfarenhet inom branschen och arbetar med marknadsföring på Wat Ekonomikonsult AB – och kan hjälpa dig med i stort sett allt i processen.

– Dels är det vanlig ekonomi och kontaktnät, och sedan även om det är andra saker man tänker på som rör företagandet. Om man behöver ha kontakt med någon, det kan vara advokat eller avtal och sådant, det har jag skrivit en hel del. På något sätt så är jag en förhand inom företagandet. Jag känner att jag kan hjälpa till med mycket, säger Tomas.

Tomas berättar att han kan hjälpa till med att starta upp företaget, ha kontakt med myndigheter när det gäller om du ska starta aktiebolag eller behöver en giltig F-skatt. Att se över vilka möjligheter du har, eventuella bidrag från staten och att se till att få ihop en bra budget. Han säger att det är viktigt att som till exempel konstnär ha koll på hur mycket du behöver dra in för att allt ska fungera med ditt företag. Tomas vill trycka lite extra på hur viktigt det är att våga lämna över arbetet som du inte är helt säker på till någon som kan sin sak, för att spara både tid och pengar.

Om du skulle ge ett tips till någon som är ny i branschen inom eget bolag, vad skulle det vara?

– Fokusera på ditt eget, att du gör det du är bra på och låter någon annan ta han om det du är mindre bra på. Och sedan lära sig hur mycket du måste sälja per månad eller dag så att du vet och kan gå efter det. Gör det du är bra på och lämna över resten, det blir billigare för båda parter.

Till att börja med tar själva start-arbetet några timmar för Tomas och efter det är han oftast med dig under din tid i ditt nya fräscha företag, om det är vad du önskar. Han har flera kunder som han har hjälpt under femton års tid, som då bland annat hör av sig en gång om året när det är dags för deklaration. Det är viktigt för Tomas att du som kund ska känna en trygghet i ert samarbete och kunna höra av dig till honom när du har frågor, tankar eller behöver hans hjälp med någonting inom företaget.

– Jag är ju den som är närmast, jag hjälper till med allt och förmedlar kontakter. Om man funderar över hur man ska lösa något problem så kan man bara höra av sig.

Tomas har många tidigare erfarenheter av att arbeta med kulturarbetare så som till exempel skivbolag och serietecknare. Om du går i bolags-tankar, behöver den där sista knuffen ut i företagslivet eller bara vill veta mer om hur ett samarbete med Tomas skulle kunna se ut så kan du höra av dig till honom här.

Här kan du klicka dig vidare till hemsidan för företaget Wat Ekonomikonsult AB.