Harry Snörén har under åren som konstnär utvecklat en verkligt egen stil och teknik. I hamrad och målad plåt framställer han människans drag, ansiktens livfullhet och säregenhet. Harrys unika plåtverk ställs nu ut i Artportables showroom – med ett fokus på den tvådelade individen.

Harry Snöréns resa inom plåthantverk påbörjades i Spanien i slutet av 1970-talet, där han arbetade med att etsa plåt och inreda olika nattklubbar. När han återvände till Sverige igen fortsatte han att utveckla en egen konststil, i skapandet av tavlor och möbler, med plåten som främsta material.

Hur går det till när du skapar ett verk?

– Jag börjar med att klippa ut en bit plåt och värmer upp de delarna som ska böjas, lägger den på en tjock filt och börjar hamra. Bakgrunden, som plåtskulpturen fästs på, målar jag med akryl. Det är ett otroligt fysiskt arbete men man måste även jobba med en mjuk hand, det är en kombination som jag gillar.

snooren

Vilka verk får vi se i utställningen på Artportable?

– Det blir ett tema av ansikten, den tvådelade individen, med ett budskap om att vi all har två delar inom oss. Jag tycker att man och kvinna är samma individ, att vi egentligen är samma som personer. Vi alla har både manligt och kvinnligt inom oss.

Varför just ansikten?

– Ett ansikte kan ge så mycket liv. Det är ju det första vi möter, det första intrycket vi får – genom ögonen och ett leende. Ansiktet är fantastiskt på det sättet, det kan man fördjupa sig i hur mycket som helst tycker jag. Jag målar aldrig ögonen utan jag låter dem vara glansiga, så att personen ska kunna reflektera sig själv i plåtens reflektion. Man kan se sig själv i varje ansikte.

harry-s

Vad är viktigt för dig i ditt konstnärskap?

– Det som driver mig är att fortsätta komma på min egen grej, det tar ju tid att förstå och komma på något som är helt från en själv. Jag tror också att det är viktigt att inte sätta upp för höga mål i livet utan att man först och främst ska trivas med det som man själv är. Nu har jag en egen teknik som jag uttrycker mig med men det känns även bra att kunna variera sig. Så när jag inte är inne i tavlorna kan jag fokusera på att skapa möbler istället till exempel. Variation tror jag är bra för nerverna, så att man alltid håller igång och ser en lycka i att skapa.

harry snoren

Harry Snöréns verk går att uppleva under v. 49-50 i Artportables Showroom.

Fler av hans verk finns även att ta del av i portfolion.