2022-06-09
Ingegerd Persson är utbildad mandalaledare och håller kurser i mandalamålning. Skapandet är för henne en spirituell och färgglad process och ingen mandala blir den andra lik.
Ingegerd Persson började måla med olja på 80-talet. Anledningen var att de inte hade några tavlor hemma så hon tänkte att det kunde vara en bra idé. Sedan dess har måleriet legat henne varmt om hjärtat. Det var först när hon jobbade som förskollärare som hon stötte på mandala. Då visste hon inte riktigt vad det var för någonting och ingen verkade kunna förklara det ordentligt.
– Jag kan ju inte jobba med någonting jag inte vet vad det är. Så jag googlade och hittade en kurs i mandalamålning. Sedan utbildade jag mig till kursledare.
Mandala betyder ungefär ”cirkel” på sanskrit. Inom tibetansk buddhism är det en symbol för helhet och den har senare även använts i psykoterapeutiskt arbete. Mandalan består av en mittpunkt, en cirkel och en kvadrat och när man konstruerar den utgår man alltid från mittpunkten. Efter det fortsätter man med geometriska former eller målar på fri hand mot en kvadratisk bakgrund.
– Den allra äldsta symbolen heter ”Flower of life”. Det är en blomformation i en sexkantig form. Den formationen hade man ofta förr i tiden i sina hem för att man skulle hålla sig frisk. Riddarna hade det gärna på sina sköldar eller kläder för att överleva.
För Ingegerd är det en meditativ process.
– I början kändes det lite låst för att jag bara kunde de enklaste konstruktionerna. Men låter man fantasin flöda så kommer det saker till dig. Jag har till exempel gjort alla stjärntecken i mandalastuk.
På kurserna går Ingegerd igenom hur man skapar och konstruerar en mandala med passare och linjal.
– Varje mandala skapar man inifrån sig själv och varje människa är unik. Det finns mönster att utgå ifrån men trots att vi målar samma mönster på kurserna är det inte en enda som ser likadan ut.
I förskolan användes de för att barnen blev lugna av att fylla i mönstren och även i målarböcker för vuxna har det blivit ett vanligt inslag.
– Det är som meditation att måla mandala, du måste koncentrera dig på din skapelse. Målar du natur behöver du tänka på var skuggorna ska ligga men det behöver du inte i mandalamålning. När man väl sätter igång och målar så bara gör man och är i sitt eget. Det blir aldrig som man tänkt sig men oftast blir det rätt, trots att man tycker att man har gjort fel. Man utvecklas varje dag.
På Ingegerds kurser brukar de avsluta med att tolka varandras mandalas.
Vad kan komma fram i tolkningen?
– Man kan se bilder. Ser du till exempel ett hus kanske det betyder att någon ska flytta. På kurserna är alla ivriga att måla färdigt sina mandalas så att de kan bli tolkade av de andra. Det är halva grejen.
Vad hon vill förmedla med målningarna är ingenting hon tänker på utan det är skapandet i sig som är det viktiga.
– När jag är färdig med en målning känner jag att jag blir så glad av att se på den. Sedan är det upp till var och en vad de känner när de betraktar den. Jag tror att mandalas väcker känslor, det är så annorlunda mot vad andra målar.
Finns det några utmaningar?
– Att måla i olja, mandala i olja är en jätteutmaning. Det tar lång tid att torka och du måste ha tålamod att vänta. Målar man med akryl är det bara att fortsätta. Det är väldigt pilligt. Jag ville göra det här för att inte så många andra gör det, det är sådant som driver mig.
Se fler verk av Ingegerd Persson här!
Matilda Wirström
Skribent