Förkärleken för naturen återspeglas i de målningar vi omger oss med. I många svenska hem hänger en landskapsbild på väggen.I den mån landskapet dyker upp i dagens konst, handlar det ofta om naturen som symbol för något och våra föreställningar om den, ibland mindre om naturen själv.Det kan också handla om samhällets och kulturens relation till naturen, exempelvis hur kultur åter blir till naturen. På vår lista uppmärksammar vi tio konstnärer med landskapsmålningar.  

1.DAG HOL 

Dag Hol är en norsk målare och grafiker som debuterade som konstnär på sin separatutställning i Oslo 1983. Sedan han var 18-19 år har Dag praktiserat yoga och Acem-meditation regelbundet och detta har påverkat hans konstnärliga och filosofiska synvinkel. Dag har också studerat japansk, indisk och kinesisk klassik konst och filosofi.Hans huvudfilosofi är att fokusera på hantverk som en signatur och essens för det som konst handlar om. Hans arbete inspireras av de gamla mästarna från renässanskonst till romantiken. 

 

 

2.KRISTER ”KRIB” BJÖRKLUND

Krister är född och uppvuxen i Viskfors men idag bor han i Sundsvall där han arbetar som personlig assistent. Han har en ateljé i Timrå Simhall där alla är välkomna. Krister började måla när han blev sjukskriven och led av panikångest och utmattningssyndrom. Akryl blev början för honom och han experimenterar gärna med olja och olika tekniker. Det som är gemensamt för hans målningar är att han arbetar mycket med färger, ljus, mörker och inspireras av naturen. 

 

 

3. ANDERS BJÖRNHAGER

Anders är född i Håksberg men lever nu i Borlänge. Han målar ofta i olja, akvarell och tecknar med blyerts och tusch. Anders intresseras av förhållandena mellan färger, det varma med det kalla, det ljusa med det mörka. Under åren har han haft flera utställningar på ett flertal platser i Sverige som Liljevalchs vårsalong och även utomlands.  

 

 

4. ANNA-LIISA EKKU ÅSTRAND

Anna-Liisa som är född i Helsingfors ägnar sig åt konst på heltid. Hon är konstutbildad och målar med akvarell. Naturen är ofta motivet i hennes tavlor och även människor där hon lyckas fånga upp känslor och rörelse mellan dem. Anna-Liisa är inte rädd att prova olika tekniker och testar sig alltid fram och skapar oväntade resultat. Anna-Liisas unika målningar väcker frågor och beundran hos betraktaren. 

 

 

5. BRUNO KARLSSON

Bruno gör koppargrafik, tecknar, målar i olja och akvarell. Han studerar verkligheten omkring sig och fångar naturens skådespeleri i sina målningar. Brunos specialitet är att få vattnet att se levande ut i sina tavlor. När konstnären reste upptäckte han sitt stora intresse för språk och det har underlättat för honom att knyta nya kontakter och vara med på många utställningar. 

 

 

6. EVA BERTILZON

Eva ser målandet som ett rogivande meditativt arbete. Hon gör akvarelltavlor och inspireras gärna av naturen och dess skiftningar. Konstnärer som inspirerar henne är Hasse Karlsson, Alvaro Castagnet och Egon Schiele. Eva har deltagit i ett 20-tal jurybedömda utställningar i Sverige, Danmark, Island och Frankrike.  

 

 

7. ULLA KRISTIANSSON WESTHOFF 

Ulla är från Skivarp och målar med akryl, akvarell och olja. Hennes motto är att ”Måla och skapa livsglädje” och detta har hon lyckats med. I sina målningar fångar hon naturen och det vackra samspelet mellan djur och landskap.

 

 

8. NORBERT HEINZ HEINRICH

Sedan 1995 har Norbert målat i olja och några år efter blev han tagen av den kosmiska energin som utlöste genom ett satellitfoto av orkanen Mitch och började måla kosmiska energitavlor. Från 2010 målade han landskap och skärgårdsbåtar i några år som han är väldigt förtjust i, men idag är han åter på nebulosor och norrsken. 

 

9. MORGAN EKERÅS

Morgan lever och är verksam i Göteborg som konstnär sedan 20 år. I Göteborg driver han Ateljé Ekerås, en ateljé full av kursverksamhet och kreativa möten. Morgan målar i akvarell och olja och beskriver sin inspirationskälla som: ”Jag inspireras av det lite luggslitna, flagnande, något som varit men väcker känslor och minnen. Ljuset är också viktigt för mig, att återskapa en tidpunkt eller ett ögonblick”

 

 

10. CHARLOTTE ARBORELIUS

Charlotte har alltid varit kreativ och ägnat sig åt eget skapande, bredvid arbetet som bildlärare. Numera har hon gott om tid, men lite svårt med koncentration och uthållighet pga sina hörselproblem.Hon tycker om att variera sitt skapande mellan måleri, skulptur och keramik. Charlotte tycker att det är roligt att byta uttryckssätt, men att kanske förmedla samma känsla eller tanke i en akvarell som i en skulptur.