För hundra år sedan uppstod de första monokroma tendenserna inom konsten. En svart kvadrat av den ryske målaren Kazimir Malevitj som vände upp och ner på konsthistorien. Nu hundra år senare har han flera efterföljare som använder sig av stilen. Bättre Konst uppmärksammar sju konstnärer med monokroma konstverk.

 

1. CATHRIN OSCARSSON 

Cathrin är född och uppvuxen i Norrbotten och Lappland med dess mäktiga konstraster av värme, kyla och mörker. Passion för det kreativa och att skapa har funnits sedan barnsben men inte alltid tagit sig uttryck. För Cathrin är målandet en bit av lycka och hon inspireras av sin son som ger henne styrka, av naturen, av konstraster och det udda.

 

CATHRIN OSCARSSON

 

2. OLA ARVEN

Ola som är född och uppvuxen i Småland fann i tidig ålder glädjen att rita och måla. Senare gjorde han karriär inom ett stort internationellt företag som tog honom världen runt. Ola fick även möjligheten att arbeta med bland annat design och inredning. Konstnären får sin inspiration från människor han ser eller möter i sitt dagliga liv. Ola provat sig fram med olika tekniker genom åren men idag målar han huvudsakligen i akryl. 

 

OLA ARVEN

 

3. EVELYN GANDRUP 

Evelyn är grafisk designer och entreprenör i Malmö. Aven om hon har använt sin kreativa sida i sin karriär har hon inte förrän nu satsat på konsten. Konstnärens intention är att vara sann, djup, mörk och ljus i sina konstverk. Evelyn beskriver att det mörka behövs för att kunna uppleva ljuset. 

 

EVELYN GANDRUP

4. MANKAN TORNEUS 

Mankan arbetar som tatuerare på heltid och ägnar på sina lediga stunder till konsten. Han har arbetat som bildlärar-assistent, men hans liv har alltid cirkulerat runt bildskapandet på ett eller annat sätt. Mankan beskriver att den bästa konsten kommer inifrån, men några av hans stora inspirationskällor är barockmålarna, speciellt Caravaggio. 

 

MANKAN TORNEUS

5. ANN-MARGRETE CLARÉN 

Ann-Margretes konst är fylld av starka känslor och rörelse, ett slags samspel mellan naturen och livet.De flesta dukarna domineras av rörelse i form av hästar och dansare, det är som att rörelsen skapar oskärpa mellan figurerna och hålls samman av markerade konturer. I Ann-Margretes hästmålningar blir rörelserna så kraftiga att både konturer och markerad färg upplöses och blir till något som snabbt passerar oss. 

 

ANN-MARGRETE CLARÉN

 

6. JOHANNA JOHANSSON 

Johanna som är uppvuxen i den norrländska naturen och utbildad inom TV-produktion, har alltid haft pennan och papperet nära till hands. I Stockholm upptäckte hon kontrasten mellan norrländska skogen och storstadens hus. Konstnären förenade dessa och lät sig inspireras. Johanna är en självlärd konstnär och idag fokuserar hon heltid på sin konst. 

 

JOHANNA JOHANSSON

 

7. MARGARETA ÖHBERG 

Margareta har målat i över 20 år men har inte hållit sig till en viss teknik. Lusten att utvecklas och experimentera är stor för henne. Margaretas målningar varierar från starka färger till monokroma vattenfyllda nyanser. Margareta beskriver sin inspirationskälla: ”Naturen och upplevelser under resor hemma och i Europa. Kust, fjäll och vatten ger mig ger mig inre bilder som jag vill förmedla. Kolleger och besökare brukar säga att jag målar upplevelser.”

 

MARGARETA ÖHBERG