900 eviga rosor. Den 28:e september invigs Tobbe Malms minnesmonument vid Oslos domkyrka. Människor från hela världen har skickat in järnrosor för att hedra och minnas offren på Utøya och från regeringskvarteret i Oslo.

Tobbe Malm har varit en regelbunden besökare på sitt postkontor. I åtta år har det anlänt rosor gjorda framförallt i stål men även glas, koppar, silver och brons från hela världen. Nu ska de slutligen monteras ihop till ett minnesmonument med placering framför Oslos domkyrka, platsen där rosnedläggningen i Oslo startade dagarna efter attacken.

Järnrosor. Foto: jernrosene.no

Projektet initierades av Tobbe Malm och Tone Mørk Karlsrud efter terroristdådet den 22:a juli 2011. De inspirerades av både den enskilda och kollektiva kärleken som visades i efterdyningarna. Efterlevande och överlevare har bjudits in att smida rosor i konstnärernas ateljé och tillsammans bearbeta och minnas sorgen. Människor över hela världen skickat in rosor, och allt från präster och politiker till tidigare brottslingar har deltagit.

Rosor anländer i motorcykel. Foto: jernrosene.no

Minnesmärket är en ungefär fem meter bred cirkel i vit betong med inslag av vit marmor med cirka 900 handsmidda rosor placerade i mitten som en blomsterbädd. Betongbänken har en slät slipad yta och med värmeelement i sätesytan för att smälta snö och göra det bekvämt att sitta. Konstnären Tobbe Malm önskar att verket som fått namnet Järnrosorna skall bli en plats där människor kan mötas och samtala om de lilla och de stora i livet.

De smidda rosornas skilda material och produktionssätt gör att de kommer rosta och förändras i olika takt vilket gör konstverket levande. Samtidigt sårbart och ömtåligt, och ändå starkt och bestående.

Du som vill bidra kan fortfarande skicka in rosor fram till den 18:e augusti här.

Se mer av Tobbe Malms konst här.