Just nu växer vår grupp av finska konstnärer och vi är glada att få chansen att presentera några att hålla utkik efter. Vi inspireras av en rad lovande talanger från Finland. Idag uppmärksammar vi sex av alla de finska konstnärer som kan hittas på Bättre Konst.

 

1. HELI MÄKI-ARVELA

Heli Märki-Arvela, en konstnär som idag arbetar mest med målningar. Heli skapar sina målningar genom att kombinera ihop mindre målningar tillsammans. ”My aim is to visualize my view that the present reality is a mixture of things from the past and future and depending of the view point. With combining I try to tell the whole story”.

 

 

2. PRZEMEK ”SOIM” PAWLIK

Przemek, som också går under artistnamnet ”Soim 501” är en finsk konstnär men en polsk bakgrund. Soim 501 skapar både konst och grafik, han arbetar främst med vattenfärger och akryl. Som pappa till två pojkar inspireras han gärna av glada stunder med sin familj. Soim 501 är en konstnär som varje år representerar sina konstverk på många grupputställningar och i sina egna separatutställningar.

 

 

3. CARINA ÅSTRAND

Carina har sina rötter i textilbranschen och i över 20 år har hon arbetat med sitt eget företag som kläddesigner. År 2016 inspirerades hon av begreppet Metatrons kub, vilket ledde henne till geometrin. Carina bytte ut textilfärgerna och tyget mot pastellkritor och papper och även senare till akryl på trä.” Kraften hittar jag i naturen, skogen och ån med den lilla forsen intill mitt hem. Inspirationen och motiven kommer oftast från drömmar.”

 

 

4. RAIMO MATSSON

Raimo som är från Eckerö bor nu i Åbo ( Finland)  där han verkar som bildkonstnär och lärare. Hans konst är inspirerad av hans bakgrund som fiskarson på Åland. Teman som träd, människofigurer och avskalade strandlinjer är återkommande i hans konst. Konstnärens målningar har ofta beskrivits som ”mystika”. Ur målningarna stiger ofta ett lugnande, inre ljus. Konstnären själv säger :

”Att leva är att våga ta steget ut, att stiga ur båten och tro på att vattnet bär. Det är ögonblick av beslut och mod. Det är ögonblick som gör det obekanta bekant, gör en främling till vän och som gör en fånge fri. I min konst vill jag fånga dessa ögonblick. Jag skalar bort förklaringar och bortförklaringar. Jag samlar på tystnader, tysta ögonblick, för att skapa världar av dem.”

 

 

5. EVA SUND

Eva Sund är en utbildad konfektionstekniker och produktdesigner. I hela sitt liv har hon arbetat med textil och de närmaste åren som textillärare i grundskolan. Eva har alltid varit intresserad av olika konsthantverk och började måla och skulptera för några år sedan. Många av hennes målningar inspireras av hennes resor, känslor och livet.

 

 

6. TERESE ANDERSSON

Med en bred känsla av färganvändning och linjär vinkelkonstruktion har Terese nått ett brett spektrum för färgbalans i hennes konstverk. Som en självlärd konstnär kunde hon bestämma själv källans sanna djup för inre observation. Att ge utryck för utförande av hennes arbete och de sofistikerade färgkombinationerna för estetiken. Terese inspirationskällor är: Vincent Van Gogh , människor, musik, naturen och allt inom universum.