Cecilia Hillströms Galleri inviger de nya lokalerna i Vasastan med en sevärd dubbelutställning. Johannes Helldén och Sigrid Sandström levererar en upplevelse som berör och väcker tankar.

I Andrehn-Schiptjkenkos gamla lokaler i Vasastan slår Cecilia Hillströms Galleri upp dörrarna för den första utställningen sedan flytten. Dubbelutställningen med Johannes Heldéns Worlds och Sigrid Sandströms Dry Maars är öppen i en vecka till och väl värd besöket.

Worlds. Foto: CHGallery

Heldéns Worlds är en tydlig fortsättning på det han påbörjat med Astroekologi, dikteposet med tillhörande konstutställning och Dramatenpjäs. Utmärkande för både World och Astroekologi är hur gränsen mellan natur och kultur, artificiellt och äkta, inte suddas ut utan snarare aldrig ens erkänns från första början. Som vanligt rör han sig från rymden till daggdroppen, mellan regnet och medvetandet.

Worlds. Foto: CHGallery

Den stillsamma stämningen sätts dock på spel när Heldén lägger sig farligt nära teknikbabbel och rymdkitsch. Fraser som decoder, mutation frequency, och sentience level flyger förbi på skärmarna och skär sig mot det annars subtila helhetsintrycket. 

Worlds. Foto: CHGallery

Fler beslut förbryllar. De snillrikt konstruerade aluminium-väskorna med sin tydliga kalla kriget-estetik, lånar effektivt svunna tiders undergångs-symbolik. De bär ej på avfyrningskoderna till Amerikas kärnvapenarsenal, utan video-encyklopedier av fiktiva utdöda och glömda arter, till en förödande och sorgsen effekt. Varför dessa påkostade installationer då även innehåller växter gjorda i utklippt papper är inte tydligt. Det tycks som två på egen hand fullbordade verk sammanfogade i en eftertanke.

Dry Maars. Photo: Jean-Baptiste Béranger

I rummet bredvid hänger Sigrid Sandströms monumentala målningar i Dry Maars stillsamt med ett självklart lugn. Gjorda under en stipendievistelse i södra Frankrike hämtar de sin inspiration ur landskapet. Genom att låta plastfilm och andra material torka i färg för att sedan rivas loss skapar Sandström sina målningar. Resultatet blir något av en geologisk meditation.

Dry Maars. Foto: Sten Nygren

De enklaste tavlorna lämnar de starkaste intrycken. Mineralartade texturer glimrar som en varma berghällar på sommaren och Sandström tycks gestalta en bergets ande.

Det skänker stor glädje att se något som så tydligt är resultatet av ett lyckligt misstag som sedan bearbetats till en högst personlig process och öppnat upp för ett nytt eget uttryck.

Dry Maars förblir den mer fokuserade av de två väldigt olika men tematiskt angränsande utställningarna. Att Heldén trots allt vågar röra sig där kitschrisken är såpass stor är utan tvekan en av hans styrkor, och gör honom till en av de intressantare allkonstnärerna i Sverige just nu. Det kombinerat med Sandströms virtuositet gör utställningen väl värd ett besök innan den stänger.

Cecilia Hillströms Galleri finns på Hudiksvallsgatan 8, Stockholm

Worlds och Dry Maars har öppet tills 11:e Maj