Att bearbeta livet i konsten kan vara ett perfekt utlopp för alla de känslor som frambringas i fram- och motgångar. För Josephine Jansson har målandet varit det givna medlet både för katharsis men även för att kunna formulera sig i största allmänhet: ”Konsten är väl som ett sjätte sinne som man utvecklar när man hittar någon svårighet i ett annat sinne”.

För några år sedan bestämde sig konstnären Josephine Jansson för att spå sig. Även om det inte var något hon direkt trodde på kände hon att det inte fanns något att förlora. Och spådomen fick verkligen en positiv inverkan i Josephines liv, en inverkan som förde henne än närmre konstens alla möjligheter.  Besöket hos spådamen ledde till att hon fick instruktion från sin bortgångna morfar att hon skulle måla i färg.

– Jag sitter där och helt plötsligt säger spåkvinnan att det är någon från andevärlden med oss. En man som sa att jag skulle måla i färg. Jag tyckte det var konstigt eftersom hon inte visste vem jag var. Men jag förstod direkt vad jag skulle skapa. Jag köpte mig en canvasduk och akvarellfärger och satte igång. Min dotter kom hem och jag sa att jag inte visste om den var klar, men hon svarade direkt att: ”Den är klar, det ser du väl, det är ju en ängel”. Det var det första som jag på riktigt målade i färg.

j.jansson

Upptäck fler av Josephine Janssons konstverk i hennes portfolio.

Josephine Jansson målar i vanliga fall mest i blyerts, där motiven kan växa fram med en större lätthet. Det är även den tekniken som har varit med henne sedan barnsben, då målandet blev det enda givna uttrycksmedlet när andra metoder inte gick lika bra:

– Jag har dyslexi, och när jag gick i skolan var det inget som man riktigt visste vad det var. Jag brukar säga att jag kunde måla innan jag kunde stava mitt namn. Det är något jag skämtar om i dag, men det är helt sant. Det är inte lika mycket av en kamp med dyslexin längre, men den kommer alltid att finnas där. Nu har jag papper och penna som mitt verktyg för att formulera det jag inte riktigt kan stava. Konsten är väl som ett sjätte sinne som man utvecklar när man hittar svårigheter i något annat sinne.

Hur får dyslexin uttryck i din konst?

– Jag försöker alltid att utmana mig själv, även om jag stöter på svårigheter så gör jag det ändå. Och i konsten kan inget bli fel, ord kan bli felstavade, men när jag målar är det inget som säger att det måste vara på ett visst sätt. För mig själv måste det såklart vara perfekt, men perfekt kan även betyda att ett öga är större än det andra. I konsten finns en frihet för mig som inte finns när jag skriver.

jansson

Vad inspirerar dig i ditt skapande?

– Min konst är mina känslor. När det har hänt något jobbigt, eller positivt, i livet så går jag till målarblocket och målar av mig. Det är nästan som att det rinner av mig på pappret och efteråt känns det inte lika jobbigt när jag tittar på tavlan. Den senaste tiden har det blivit väldigt mycket nakna kroppar och jag tror det har att göra med att var man än befinner sig i livet så är man aldrig riktigt nöjd med sig själv. Jag vill porträttera en nakenhet, och det blir inte mer naket än en naken kropp.

Förutom de erfarenheter och känslor som livet har att erbjuda inspireras Jansson av musik. Musiken får alltid pennan att börja röra sig över pappret helt fritt. Fram växer stiliserade och iögonfallande motiv, skapade både efter stämningen i musiken och i livet.

– Jag vill att min konst ska medföra en glädje, att de som ser verken ska trivas och att de kan ta med sig verket inom sig vilken väg de än tar i livet.

josephine-jansson

Upptäck fler av Josephine Janssons konstverk i hennes portfolio.