Logo Artportable

Glaskonst – en stark tradition i Skandinavien

Glaskonst – ibland även kallat konstglas – är en mycket gammal och anrik tradition. Redan under antiken och i forntida orienten, framställdes glaskonst, men man tror att människan började smälta glas redan 5000 f.Kr i Persien. 

 

Även i Skandinavien är konst i glas en gammal och stark tradition. Inte minst här i Sverige, där man tog fram den så kallade överdrivningsmetoden. Det är en teknik för att skapa mönstrat glas i olika färger, med vilket man började jobba på Kosta bruk under 1890-talet. Idag har vi många kända glasbruk och glaskonstnärer i Sverige. Även om traditionen ständigt förnyas, så lever den vidare.

 

Om man nu ska försöka definiera vad glaskonst är för något, så är det föremål av glas som är skapade främst för att vara visuellt vackra. Oftast är de framställda genom särskilda tekniker som kallas för blåsning, fusning eller slumping. Konstverken kan vara i form av små figurer, skulpturer av glas eller fönstermålningar, men glaskonst kan också ibland ligga på gränsen till bruksföremål. Exempel är vaser och dekorativa skålar, som lika gärna kan vara vackra inredningsdetaljer i våra hem – som de kan användas till våra snittblommor och frukter.

Inred med en vacker glasskulptur eller glastavla

Konst av glas kan vara klassisk eller modern, abstrakt eller figurativ, färgstark eller diskret. Det finns verkligen tusentals olika varianter, eftersom det enda som egentligen sätter gränser är konstnärens egna fantasi och kunskap. Därför är det sällan svårt att hitta glaskonst som passar den personliga smaken. När du köper glaskonst på Artportable, handlar du alltid originalkonst direkt av konstnären.

 

Kanske fastnar du för glaskonst i form av en tavla, som du kan visa upp på din vägg? Glastavlor är både vackra och effektfulla. Motiven kan vara både målade eller tryckta på glaset, vilket ger dem ett väldigt levande uttryck som tillför en extra intressant dimension till tavlan. En överdimensionerad glasskulptur kan vara en häftig kontrast i det minimalistiskt inredda hemmet. Skulpturen blir dessutom en självklar snackis på middagsbjudningen!