Att ha rörelse i livet har lett Marie Nordstrand in på vägen som fotograf. Långa promenader och resor till bland annat Havanna, Prag och Svalbard har utvecklat hennes öga och sätt att upptäcka nya motiv. Fotografierna är en presentation av lugnet i tillvaron, i alla säsonger och livsskeenden.

Årstaskogen, Stockholm – det är här fotografen Marie Nordstrand trivs och inspireras bäst. Promenaderna i den lummiga och uttrycksfulla naturen, tillsammans med kameran, lockar fram nya sätt att se på omgivningen.

– Att promenera och fotografera blir ett sätt att både få motion och att få göra något roligt. Årstaskogen är ett favoritställe, alla tider på året. Det är härligt att fota alla årets säsonger och jag gillar faktiskt när det är lite halvdåligt väder. Då blir det extra bra bilder och när det är lite halvdimmigt blir det som bäst.

Naturen är inte det enda som får stå motiv i Maries fotografier. Tack vare intresset för resor och kärleken till Stockholm har staden blivit ett uppskattat motiv med alla hus, vinklar och skuggor.

– Jag tycker det är intressant med ljus och symmetri. Det är spännande att upptäcka vinklar och hur ljuset faller på ett visst sätt. Tack vare en fotogrupp på Facebook har jag börjat fota mer i staden. Förra månaden hade vi tema Södermalm, då gick jag runt en hel dag och fotade. Jag hittade saker jag aldrig hade sett tidigare, det är både roligt och viktigt.

Atmosfären i Maries fotografier är rogivande. Stillheten i miljön tar en närmare platsen, nästan så att man kan höra vinden vina i lövträden, vattnet klucka och någon ensam vandrares fotsteg.

Vad vill du fånga i dina fotografier?

– Jag vill att det ska finnas ett lugn i bilden, kanske bara någon människa. Att det inte finns någon annan där skapar en viss känsla i bilden som berättar något mer. Jag brukar få komplimanger för just lugnet och kompositionen i mina bilder.

Vad händer i framtiden för dig som fotograf?

– Jag vill satsa mer på foto och konst generellt. Det finns mycket att lära sig och jag försöker ta en dag i sänder. Jag skulle vilja gå en kurs i Photoshop och fotografera mer med min systemkamera. Jag fotar mycket med mobilen eftersom min Nikon är lite tung, men jag ska absolut börja använda den mer. Sedan är det bara att fortsätta att promenera, titta sig runt och se vad det blir.

Se fler av Marie Nordstrand fotografier i hennes Artportable portfolio.