Från fönstret i ett rivningshus nära barndomshemmet i Mariestad till Ystad Saltsjöbad – Maria Karlsson har nått ut till en stor publik genom linsen på mobiltelefonen.
– Jag kan redigera länge, men det ska vara okomplicerat att fota.

Natur och människor blir till vackra skapelser i mobilen – nu växer publiken för Maria Karlssons fotografier. Även om hon också fotograferar med sin systemkamera har mobilen blivit det viktigaste redskapet för både fotografering och redigering.

– Jag använder gärna min systemkamera, men oftast är det med mobilen jag fotar eftersom den är mer lättillgänglig. Det blir också att jag redigerar många bilder i telefonen genom Snapseed. Mobilkameran har varit viktig för min utveckling – nu är det så lätt. Jag kan redigera länge, men det ska vara okomplicerat att fota.

Se Maria utställning i Artportables Showroom 

Motiven är ofta skog eller hav. De positiva reaktionerna kan förklaras med Marias förmåga att fånga känslan av närhet till naturen i kombination med den balanserade kompositionen.

– I grunden tycker jag väldigt mycket om att fota. Jag blir glad av själva hantverket eftersom det är så avkopplande. Är jag stressad så är det väldigt bra att gå ut och fotografera alla vackra skapelser och platser som finns där ute. Sedan är det väldigt roligt att nå ut till människor som blir berörda.

Många av bilderna är tagna vid Marias pappas barndomshem utanför Mariestad. Ett av motiven som ställs ut i Artportables Showroom är fönstret i ett rivningshus nära pappan.

Nyligen gjorde Maria verklighet av drömmen att flytta söderut till Österlen, och har hittat nya motiv i Ystad med omnejd.

– Det var en längtan och en dröm jag alltid har haft att flytta till Österlen. Jag älskar denna plats med det öppna landskapet och havet. Jag har inte längtat tillbaka sedan jag flyttade och jag har hittat mycket nytt att fotografera, exempelvis Ystad Saltsjöbad och slätterna.

Det konstnärliga sammanhanget i Ystad är också en bidragande faktor till Marias välmående och utveckling som fotograf.

– Jag har gått med i fotoklubben här, de är väldigt aktiva. Det är en inspirerande plats på så många sätt.

Maria har haft flera utställningar genom åren bland annat Allekonsten i Mariestad och har flera gånger varit med på Konstrundan i Töreboda. Utöver bilderna säljer Maria också vykort och en fotoalmanacka. Se Maria utställning i Artportables Showroom