För några år sen var det trendigaste som fanns att kategorisera sina böcker i färgordning. Bookstagram använder böcker som en del i ett stilleben. Och även om boken är till för att läsas verkar utsidan bli mer och mer viktig. Nedan listas tio böcker som garanterar en läsupplevelse, men som kanske även kan matcha sin läsare?

1. Suzanne Brøgger, Koral – Stilrent omslag med ett humoristiskt uttryck.

2. Camilla Läckberg, En bur av guld – Parfymflaskan ger exklusivt intryck, men blir besudlat av rött blod.

3. Thomas Pynchon, V. – Romanen ställer frågan, vad är det som fattas? Omslaget som är från Sandro Botticelli målning Venus födelse, men det är något som saknas…

4. Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Rich boy – Textilkonstnären My Zachrisson har broderat ledtrådar av bokens handling på siden. Pocketboken är en beskuren del av originalversionen.

5. Graham Swift, Mödrarnas Söndag – Omslaget är en del av en målning skapad av Leonardo Dudreville som är tidsenlig med romanen.

6. John Cheever, Simmaren – Böljande vågor och en maskerad simmare som dyker ner i djupet.

7. Aase Berg, Haggan – Den röda färgen lockar och illustrationen skapar ett uttryck som både anar lekfullhet och allvar.

8. Cecilia Hansson, Au Pair – Blänkande silver och utmärkande bokstäver som formar ett estetiskt mönster man får nästan en känsla av instängdhet.

9. Tove Jansson Noveller – Ett självporträtt på en ung Tove. 

10. Zara Kjellner, Manhattan – Ansikten och kroppar ur ett ovanifrånperspektiv.