Norska fotokonstnären Randi Eggen framstår som en oerhört entusiastisk människa och det som engagerar henne allra mest är hennes skapande. ”Ett fotografi är början, men genom bearbetning och bemästrande av de digitala verktygen skapas något mer”, berättar hon.

Skapandet börjar i kameran, där hon lägger mycket tid på att hitta komponenter, detaljer, former och strukturer som hon vill inkorporera i verket. Hon frågar sig ständigt: ”Berikar detta element verket, tillför det något?” Svaret på den frågan måste vara ja, annars går hon vidare. Som fotokonstnär är det viktigt att ha en gedigen portfölj av material, där bakgrunder och detaljer är sorterade på ett strukturerat vis. På så sätt kan Randi lätt hitta passande element när hon arbetar med ett verk.


Randi arbetar länge med varje verk, runt tre dagar per bild, och hennes noggranna lager-på-lager-teknik påminner om hennes tidigare arbete med textil. Textilkonst bygger på att olika material, pärlor, broderier och tyger lappas ihop. Olika komponenter vävs samman och blir ett. På samma sätt arbetar hon med sina fotografier och hon tror att det är de spännande kombinationerna som gör att betraktare fastnar för hennes verk, de ser något speciellt. För Randi är det viktigt att allt hänger samman och visas upp som en helhet.

 

Från betraktare brukar hon få höra att hennes verk har en stark igenkänningsfaktor, att man kan se att det är Randi som ligger bakom konsten även om hennes namn inte skulle stå där. Hon har ett starkt uttryck som följt med henne under lång tid. Hon arbetade under flera årtionden med textilkonst för att sedan gå över till fotokonst, och hennes kompositioner och färglära följde med.

 Besök Randi’s portfolio på Artportable!

När Randi är ett nytt motiv på spåren blir hon helt till sig och kan sitta i timmar och arbeta. Hon beskriver sig själv som en väldigt entusiastisk och engagerad person och i konsten kommer det verkligen fram. Att arbeta smalt är inte Randis stil, hon väljer motiv, stil och färger helt fritt. Det är tekniken som binder verken samman. ”Jag kommer aldrig att arbeta smalt, det krävs bredd för att vara intressant”, berättar Randi.

Randis verk kan ses i Artportables showroom på Åsögatan 176 under mars månad samt på Galleri Studio Animar i Gamla Stan 17-23 april 2020.