Per Dunberg beskriver sig själv som en udda fågel i konstvärlden. Hans speciella uttryck av digital fotokonst för tankarna till en slags modern, digital impressionism, både bekant och nytänkande. Som konstnär försöker han undvika att bli påverkad av andras konst, för att hålla sig ren i sitt eget skapande och de egna metoderna håller han gärna för sig själv.

Under en längre tid experimenterade fotokonstnären Per Dunberg med ljus, färger och skuggor. Resultaten blev gradvis allt mer extrema, och manipulationen av fotografierna fick till slut det säregna uttryck som han nu visar upp genom en utställning i Artportables showroom. Urvalet är en blandning av verk skapade de senaste åren som ger en fulländad presentation av konstnärskapet.

– Jag ville inte enbart rikta in mig på ett tema, eftersom jag gör så många olika saker. Utställningen är lite som hur inspirationen faller in – jag ser en grunka i naturen, ett träd, en buske, en molnformation, får en idé och sedan flyter det i väg.

Med en olympisk mästare i konst i släkten har skapande och kreativitet inte varit ett ovanligt inslag i Pers liv. Att han började skapa digital fotokonst skedde dock genom en ingivelse, en ren tillfällighet. Under långa sömnlösa nätter har han suttit och studerat fotografier tills en idé dykt upp och skapandeprocessen satt igång.

– Jag utgår ifrån ett digitalt foto som jag sedan på digital väg manipulerar och sedan blir det lite som det blir. När det flyter på bra är det nästan som knark. Man tappar fullständigt uppfattning om tid och rum och kan hålla på en hel natt. Men hur jag gör vill jag inte tala om.

Motiven är varierande men det mest förekommande är den kvinnliga kroppen. Ibland arbetar Per även med beställningsjobb där han får fotografier levererade till sig som han sedan manipulerar i sin egen stil. Han föredrar dock att vara med från början till slut, där det är han som både fotograferar och redigerar, även om det är en sporre att försöka skapa efter någon annans motiv. 

Varför har kroppsstudier blivit ett vanligt motiv för dig?

– Ända sedan människan började måla på väggarna i grottor så har det varit människokroppen som har avbildats, det kanske är något genetiskt. Det föll sig så att jag började göra det också. Jag har alltid varit intresserad av människokroppen, varje människa besitter sin skönhet och det är just skillnaderna som jag försöker förmedla.

Som skapande människa är Per inte mycket för komplimanger. Främst eftersom man inte kan veta om komplimangen är uppriktig, men även eftersom han skapar för sin egen skull. Konsten är framför allt ett sätt att må bra och inspireras av, en verklighetsflykt och ett tidsfördriv.

– Konst är subjektivt så det är inte riktigt mig grej att säga vilken typ av konstnär jag är. Det får folk upptäcka själva. Det är den som tittar som bedömer om det är konst eller inte, det ska ju inte jag bedöma.

Utställningen av Per Dunbergs verk pågår v.42-43 på Åsögatan 176 i Stockholm. Alla försäljningsintäkter doneras dessutom till ett globalt nätverk för adoption och vård av hemlösa hundar i Rumänien.

Upptäck fler av Dunbergs konstverk genom att besöka hans portfolio.