fbpx

Tobbe Malm

Konstnär


Om mig

Tobbe Malm växte upp i bruksorten Norberg. Samhället och dess strukturer formades av den tunga järn och gruvindustrin. Sprängningar under jord flera hundra meter ned dygnet runt skakade marken och byggde ett myller av tunnlar. Järnmalmen fraktades till masugnen och specialtåg transporterade sen det flytande stålet vidare till förädling. Masugnen släktes 1981 och den sista gruvan stängdes samma år. Överallt i Malms hemby finns spår av gruvdriftens brutala ingrepp i naturen. Gigantiska hål i marken, betongbyggnader som krakelerar, rostigt järn som spretar upp ur marken, spår av transportvägar och konstruktioner som sakta bryts ned. Resterna vittnar om en brutalitet som blir otroligt vacker nu när naturen tar tillbaka och bäddar in ”såren” i mjuk grönska.

Det senaste åren har Malms historia varit en stor källa till inspiration och föremål för utforskning vilket numera starkt präglar hans arbeten.

Tobbe jobbar ofta figurativt med material vi känner igen från industrin som tex armeringsjärn och i hans skulpturer finner vi ofta återbrukat material han plockar från skrothögar eller på loppis, ting som ger kontrast i färg och form och som är med på att berätta en historia.

Kontakta mig gärna för uppdrag, utställning, köp etc.

Plats:

Bærums Verk, Norge

Besök i ateljé:

Verksgata 6a Bærums Verk

Kontakt:

Kontakta

Se fler konstverk:

www.tobbemalm.com

Utbildning:

Autodidakt.

l

Teknik:

Svets, smide. Metall och återbruk av material

l

Inspirationskällor:

Industri, politik, möten med människor och situationer

l

Aktuellt:

  • Skulptur till minne av Cloude Monet´s vistelse i Bærum-Norge vintern 1895. Uppdrag för Bærums kommun 7-29 mars.
  • Vårvakning. Utställning hos Bærums kunstforening ”Kosläpp”
    Utsmyckningsuppdrag för ett gästgiveri CC Conix.
  • Privat utsmyckningsuppdrag ”Vardagsrealism”
  • Produktion av en ny serie skulpturer. Mer om detta under våren 2020
  • Lyssna till Tobbe Malms vinterprat i NRK p2 ”Mina åtta år med Jernrosene” Ett konstverk till minne om offren efter 22 juli
    Lyssna på ”Vinterprat” här.

Kontakta Tobbe Malm

5 + 2 =

Newcomers