fbpx

Ted Stanley

Konstnär


Om mig

Ted Stanley bor i Gimo där han också har sin konstnärsateljé. Som barn växte han upp i Kanada, där han ofta tillbringade mycket tid på olika indianreservat. Som ung kom han till Sverige och 1974 upptäckte han sin talang för oljemålning. Detta blev startskottet för en lång karriär som konstnär.

Hur många tavlor han hunnit med att måla är svårt att uppskatta. Han har även illustrerat boken ” Johannes och Huldran”, av Gustav Sandgren. Premiären spelades in och visades på tv. Max von Sydow medverkade också vid premiären som berättare av sagan. Boken ”Johannes och Huldran” innehöll 30 målningar  och premiären hölls i Kungsträdgården i Stockholm samt visades på tv.

Ted Stanley är bred som konstnär och målar allt från vackra skog-naturmotiv, där skuggor och ljus ger tavlorna en mystisk och vacker prägel, till stadsmotiv, fantasivärldar/sagofigurer, djur, porträtt m.m. Han ger även ut almanackor varje år med motiv från sina tavlor. Ett av hans signum är de vackra äpplena som förgyller många av hans målningar. De har blivit så uppskattade att flera beställare har velat ha dem med på tavlor av såväl sina bilar som hus m.m.

2008 var Ted Stanley med vid en stor internationell konsttävling i Milano, Italien. Trettiotvå länder tävlade om priset på 30.000 euro, varav en konstnär från varje land utvaldes. Han vann denna tävling i Sverige och blev utvald att skicka en tavla till Milano. Tavlan kördes ned med lastbil och den var 170×120 cm och visade en svensk skog med gröna, stora äpplen.

Att måla efter förlagor är inget som passar honom då han blir styrd och det blockerar hans fantasi. Det som är i Teds hjärta är det som spelar roll och är det som han vill förmedla i landskap- och fantasimålningar. Han vill att betraktaren ska känna det som han målar.

Plats:

Gimo

Besök i ateljé:

Ja. Boka en tid med mig så jag är på plats

Kontakt:

Kontakta

Se fler målningar:

Facebook

Utbildning:

Jag blev skickad till Konstakademin av galleriet av den enda orsaken att det skulle se bra ut på pappret. Men då jag inte fann inspiration och tyckte att de inte kunde måla, det blev en statussymbol, valde jag att lämna akademin. Det var färg överallt men sällan på duken.
l

Teknik:

Olja

Inspirationskällor:

Jag målar det som jag ser inom mig. Att måla efter förlagor är inget som passar mig då jag blir styrd och det blockerar min fantasi. Det som är i mitt hjärta är det som spelar roll, som jag vill förmedla i landskap- och fantasimålningar.
l

Tidigare utställningar:

Jag har ställt ut på väldigt många ställen under årens gång. På 80-talet ställde jag ut i ett 20-tal städer med stadsmotiv i akvarell därefter bara med tavlor i olja. Jag har vunnit många konsttävlingar i Sverige, Manhattan, Beverly Hills, Europa m.m.
l

Aktuellt:

Jag har fått ställa in 3 st utställningar pga denna hemska corona. Sista utställning jag hade var med 54 alster, varav allt utom 4 styckna tavlor blev sålt.
 
 
 

    Contact the artist

    Would you like to know more about a specific art work?

    Are you asking as a company, organisation or privately?
    Do you follow Artportable on social media?