fbpx

Pierre Wilén

Fotograf


Om mig

Gotlänning, fotograf, kreatör, skådespelare, filmskapare. Det går att beskriva mig på många sätt, men det bästa är nog att beskåda mina verk för att förstå vem jag är.
Började fotografera redan som 11 åring, då med min moders analoga kamera, sedan dess är jag fast. Jag älskar att fotografera och fånga ögonblicken. De där ögonblicken som kommer att betyda något under en lång tid framöver. Det blir inte bara minnen, det blir även ett dokument från något som varit och aldrig kommer åter.
Jag älskar det analoga just för att man behöver en annan typ av noggrannhet. Jag har mina få antal exponeringar per rulle och måste bruka dem väl. I värsta fall har jag ett enda blad. Att välja filmtyp efter motiv och känsla är också något jag uppskattar.
Jag fotograferar det jag tycker är vackert om som har något att berätta. Fotografier som andra kan njuta av och ha på sina väggar utan att tröttna. Jag tycker också väldigt mycket om att fotografera människor. När deras ögon återspeglar vilka de är och vad de känner just för stunden.
Jag får ofta höra att mina bilder är väldigt suggestiva. Mina fotografier är inte till för alla. Det viktigaste för mig är att jag själv är nöjd med det foto jag har tagit. Om fler sedan uppskattar dem ser jag som en fantastisk bonus.
När jag inte fotograferar arbetar jag på Kulturskolan Gotland som filmlärare, ansvarig för scenografi, dekor, kostym och rekvisita för teaterutbildningen, samt som fotograf inom verksamheten.

Plats:

Stånga, Gotland

Kontakta:

Kontakt

Utbildning:

Autodidakt
l

Teknik:

Analog fotografering, främst mellanformat och storformat (4×5). I vissa fall även digitalt med en Canon 550D
l

Inspirationskällor:

”Photography for me is not looking, it’s feeling. If you can’t feel what you’re looking at, then you’re never going to get others to feel anything when they look at your pictures.” – Don McCullen.
l

Aktuellt:

  • Utställning 9/11-2019 – 29/2-2020, Coop Gråbo, Visby.
    Vernissage 9/11-19 klockan 13-14

Fakta om utställningen:

Under mina år som jag arbetat med barn och ungdomar har jag fått vara med om fantastiska möten. Möten som har fått stor betydelse i både deras och mitt liv.
Jag har fått förmånen att betyda något för de som kanske inte hade någon som såg dem på rätt sätt. Jag har haft förmånen att få vara en del av deras personliga utveckling och fått se dem växa som människor. Jag har fått förmånen att ta emot deras tacksamhet, utan att egentligen förstå vad jag egentligen har gjort.

Under dessa möten så har tankar, funderingar och meningar från dem blivit till dikter/tankar som jag har nedtecknat. Tillsammans med fotografier, som har en mening, har jag skapat denna utställning. En utställning där fotografier och text får mötas och förhoppningsvis skapa en stund av eftertanke och omtanke.

Kanske är det så pass enkelt att en annan människa bara behöver bli sedd. Kanske behöver man bara säga ”Hej” och inget mer. Kanske är det att man finns i närheten för någon annan när det behövs.

Jag ber er att inte bara titta på fotografierna eller se orden. Jag ber er att se fotografierna och läsa orden. Gör din egen tolkning. Kanske kommer du på någon som har uttryck sin tacksamhet till just dig.

(OBS: De personer som medverkar på bilderna behöver inte ha att göra med texterna.)

Denna utställning är premiären för bitr. butikschef Emilia Lindkvists vision om att skapa en miljö med konst i butikens naturliga samlingsplats. Det har varit en dröm sedan länge, för Emilia, och jag är oerhört tacksam att få vara den som inviger hennes dröm.
Och att kulturen får ta plats i en offentlig miljö, dessutom i ett område som är mångkulturellt, är något som är helt fantastiskt! ALLA har rätt till kultur. Alla ska ha möjligheten att få möta kultur på ett eller flera sätt. Min förhoppning, som konstnär, är att fler tar efter Emilias initiativ och bjuder in lokala konstnärer till öppna och offentliga rum där alla kan och får mötas.

Kontakta Pierre Wilén

Är du intresserad av ett specifikt foto?

Frågar du i form av privatperson, företag eller organisation?

Följer du Bättre Konst på Facebook?

13 + 5 =

Newcomers